Kilka słów o śniadaniu

11065029_1030133847015902_1710000283_oŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie powinniśmy o nim zapominać, gdyż daje energię na cały poranek i południe. Badania wykazują, że grupą, która najczęściej omija ten posiłek są studenci. Ten zły nawyk często tłumaczą brakiem czasu i apetytu. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie.

Dlaczego śniadanie jest konieczne

Po nocy spada poziom glukozy we krwi – spożycie śniadania, zawierającego nierafinowane węglowodany i białko powoduje, że poziom cukru powoli podnosi się, dzięki czemu jesteśmy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować. W okolicy południa najbardziej aktywny jest nasz mózg, który, aby móc efektywnie pracować, potrzebuje paliwa – jeżeli organizm nie otrzyma odpowiedniej dawki glukozy, już w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji, osłabienie pamięci.

Co najlepiej zjeść?

Śniadanie powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika. Ponadto są one bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim należy unikać cukrów prostych, które już po godzinie powodują spadek energii. Na dobry początek dnia, zamiast kawy, warto wypić szklankę zielonej, czerwonej lub białej herbaty.

IMG_5894

Ciemne, razowe pieczywo to idealny sposób na zdrowe śniadanie. Ilość propozycji podania jest nieograniczona. Najlepiej jednak, żeby na kanapce znalazły się warzywa i to w dużej ilości. Kromkę ciemnego pieczywa można posmarować twarożkiem, położyć pokrojony w plastry pomidor i posypać szczypiorkiem.

Bardzo dobrze sprawdzi się również masło orzechowe, które wbrew pozorom jest bardzo zdrowe – jeśli tylko wybierzemy w sklepie te z najmniejszą ilością składników. W tym wypadku również warto dodać pokrojone owoce, np. banany.

Nie powinniśmy odmawiać sobie sera żółtego, ponieważ jest on ważnym źródłem wapnia, białka i witaminy B12.  Dietetycy zalecają jedzenie dwóch plasterków tygodniowo. Połóż na kromkę ciemnego pieczywa sałatę, ser, pomidor, paprykę, bądź inne warzywa, na które aktualnie masz ochotę. Pamiętaj, że śniadanie to jedyny posiłek w ciągu dnia, podczas którego możesz pozwolić sobie na więcej!

11025101_1027120180650602_41673007_oBardzo dobrym rozwiązaniem są także naleśniki. Idealną alternatywą tradycyjnej wersji, są te bez mąki. Jak je zrobić? Nic prostszego.

Przepis (na 3 porcje):

100 gram płatków owsianych

100 ml mleka

1 jajko

Łyżka gorzkiego kakao i miodu (opcjonalnie)

Do miksera wlewamy 100 ml mleka, wbijamy jajko, wsypujemy płatki, opcjonalnie łyżkę kakao i miodu. Wszystko miksujemy. Smażymy na małym ogniu. Wybór dodatków jest oczywiście dowolny. Najlepiej sprawdzą się owoce, zarówno świeże jak i suszone, biały ser, domowa konfitura.

IMG_6758Owsianka to idealny pomył na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Może być przyrządzona na mleku lub na wodzie. Bardzo dobrze sprawdza się również z jogurtem naturalnym. Doskonałym dodatkiem będą świeże owoce takie jak: banany, borówki, truskawki, maliny, suszone jagody goji, żurawina, jak również orzechy, pestki dyni i słonecznika – bogate w witaminę B6 i  E. W każdym sklepie można kupić owsiankę błyskawiczną, którą wystarczy zalać wrzątkiem, mlekiem, bądź wsypać do jogurtu. Sposobów na dodatki jest mnóstwo. Wystarczy zajrzeć do lodówki i dodać to na co aktualnie ma się ochotę. W tym wypadku jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Smacznego!

 

fot. Maja Ogar / instagram: sepijka

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − 11 =