Wiosenny krem z brokułów z serowym paluchem
2 min readNie możesz doczekać się wiosny? Dziś serwujemy ją na talerzu! Proponujemy przepis na lekki, a zarazem syty obiad. W roli głównej – brokuł, który dzięki łatwo przyswajalnemu kwasowi foliowemu zwiększa poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia! Do tego przyrządzenie kremu zajmie Ci niewiele czasu.
Składniki:
– 0,5 litra bulionu
– brokuł
– 3 ziemniaki (najlepiej młode)
– duża cebula
– kilka listków świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie sera pleśniowego np. lazur
– mała śmietana 18%
– oliwa z oliwek
– pestki słonecznika
– pieprz, sól
Paluchy serowe:
– ciasto francuskie
– ser (np. gouda)
Przygotowanie:
Obierz, wypłucz i pokrój ziemniaki. Cebulę również pokrój w kostkę. Umyj brokuł, odetnij twardą część i podziel na różyczki.
W garnku zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż do zmięknięcia ziemniaków. Wtedy dodaj brokuła i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Do zupy dodaj pokrojony na kawałki ser pleśniowy i listki bazylii. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z kleksem śmietany i prażonymi (krótko usmażonymi na patelni bez oleju) pestkami słonecznika.
Paluchy serowe:
Podziel ciasto francuskie na około 5-centymetrowe paski. Na każdym pasku ciasta ułóż około 1,5-centymetrowy pasek sera a następnie zwiń je razem w sprężynkę.
Jeśli chcesz, żeby paluchy miały złocisty kolor, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż do zarumienienia.
Smacznego!