Wiosenny krem z brokułów z serowym paluchem

Nie możesz doczekać się wiosny? Dziś serwujemy ją na talerzu! Proponujemy przepis na lekki, a zarazem syty obiad. W roli głównej – brokuł, który dzięki łatwo przyswajalnemu kwasowi foliowemu zwiększa poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia! Do tego przyrządzenie kremu zajmie Ci niewiele czasu. 

krem z brokułów

Składniki:

– 0,5 litra bulionu

– brokuł

– 3 ziemniaki (najlepiej młode)

– duża cebula

– kilka listków świeżej bazylii

– 2 ząbki czosnku

– opakowanie sera pleśniowego np. lazur

– mała śmietana 18%

– oliwa z oliwek

– pestki słonecznika

– pieprz, sól

Paluchy serowe:

– ciasto francuskie

– ser (np. gouda)

 

Przygotowanie:

Obierz, wypłucz i pokrój ziemniaki. Cebulę również pokrój w kostkę. Umyj brokuł, odetnij twardą część i podziel na różyczki.

W garnku zeszklij cebulę na oliwie z oliwek. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż do zmięknięcia ziemniaków. Wtedy dodaj brokuła i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Do zupy dodaj pokrojony na kawałki ser pleśniowy i listki bazylii. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z kleksem śmietany i prażonymi (krótko usmażonymi na patelni bez oleju) pestkami słonecznika.

Paluchy serowe:

Podziel ciasto francuskie na około 5-centymetrowe paski. Na każdym pasku ciasta ułóż około 1,5-centymetrowy pasek sera a następnie zwiń je razem w sprężynkę.

Jeśli chcesz, żeby paluchy miały złocisty kolor, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż do zarumienienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 + 4 =