23/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Pomysły na szybkie i smaczne śniadania

3 min read

fot. Julita Wewiórka

Fot. Julita Wewiórka

Śniadanie to tak naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To dzięki niemu dostajemy zastrzyk energii, który z rana jest nam szczególnie potrzebny. Śniadanie jednak nie może być nudne, dlatego mam dla Was kilka kolorowych propozycji, które urozmaicą Wasz poranek. 😊

Pomysły są dość zróżnicowane, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie – zarówno wielbiciele słodkiego, jak i zwolennicy śniadań wytrawnych. Przy pomocy tych propozycji chciałabym pokazać jak kreatywnie i stosunkowo krótko spędzać czas w kuchni z samego rana. Pamiętajcie też, że śniadanie nie musi ograniczać się jedynie do kanapek i jajecznicy.  Zapraszam więc do zapoznania się z moimi propozycjami oraz inspirowania się! 😉

 

Propozycja nr 1 -Placki z suszonymi pomidorami, pieczarkami, papryką i serem mozzarella

Fot. Julita Wewiórka

Składniki (18 placków):

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 7 dużych pieczarek
  • 100 g tartej mozzarelli
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, bazylia
  • odrobina oleju do smażenia

Jajka roztrzepujemy w misce przy pomocy widelca, dodajemy starte pieczarki, pokrojone pomidory, paprykę oraz ser. Następnie dorzucamy przyprawy, czosnek, szczypiorek i mąkę – dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut, aż placki będą rumiane.

 

Propozycja nr 2 – Omlet z masłem orzechowym, bananem i malinami

Fot. Julita Wewiórka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • odrobina masła orzechowego
  • 1 banan
  • garść malin
  • słodzidło (u mnie erytrol)
  • odrobina oleju

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółta, słodzik oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, tak aby omlet nie spalił się, ani nie był surowy w środku. Gotowego omleta możemy podzielić na części. Podajemy z bananem, malinami, opcjonalnie posypujemy kakao.

 

Propozycja nr 3 – Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Fot. Julita Wewiórka

Składniki:

  • 1/2 kostki chudego twarogu
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Twaróg rozdrabniany widelcem w miseczce i mieszamy wraz z jogurtem naturalnym (ilość zależy od Was i tego, jaką konsystencję twarożku lubicie najbardziej) i przyprawami. Na koniec dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z kromką żytniego chleba, bądź chrupkim pieczywem.

 

 

Propozycja nr 4 – Pudding jaglano-bananowy

fot. Julita Wewiórka

Składniki:

  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
  • słodzidło (u mnie erytrol)
  • garść malin, płatki migdałów

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem, na wierzch układamy maliny oraz płatki migdałów i gotowe! 😉

 

 

Propozycja nr 5 – Wytrawny omlet z guacamole i pomidorem

Fot. Julita Wewiórka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor
  • sok z cytryny
  • odrobina papryczki chili
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, słodka papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: słonecznik, rukola, czarnuszka
  • odrobina oleju

Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól, pieprz, bazylię oraz słodką paprykę. Smażymy na rozgrzanej patelnii aż jajka ładnie się zetną, a omlet będzie rumiany.

Jeśli chodzi o guacamole, awokado rozgniatamy przy pomocy widelca, dodajemy sok z cytryny, pokrojoną papryczkę chili, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz czosnek.

Usmażonego omleta smarujemy naszą pastą z awokado, układamy plastry pomidora, możemy posypać dodatkowo rukolą, słonecznikiem i nasionami czarnuszki.

 

Propozycja nr 6 – Placki bananowe z malinami

fot. Julita Wewiórka

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin

 

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Smażymy kilka minut, do momentu zarumienia placków, podajemy z malinami.

 

 

Mam nadzieję, że śniadania te będą dla Was inspiracją i umilą wam poranek oraz cały dzień. 😊

Życzę Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 8 =