Zdrowo i kolorowo, czyli 5 propozycji smacznych sałatek

Twój żołądek i wątroba są wykończone po świątecznym i sylwestrowym obżarstwie, a na wagę wolisz nie stawać. W dodatku kończy się czas odpoczynku od uczelnianych obowiązków i pora wrócić do szarej rzeczywistości. Jak więc odetchnąć od ciężkiego jedzenia i zadbać nieco o swoją noworoczną formę, nie tracąc przy tym zbyt wiele czasu? Na pomoc przyjdą kolorowe, zdrowe i pożywne sałatki!

Jeśli jesteście wielbicielami wszelkiego rodzaju zieleniny, warzyw, kasz oraz orzechów z pewnością będą to przepisy idealne dla Was! Sprawdzą się przede wszystkim wtedy, kiedy jesteście zapracowani i toniecie w obowiązkach, ale macie ochotę na coś zdrowego. Poniżej znajduje się 5 sałatkowych propozycji, które będziecie mogli zabrać ze sobą na uczelnię, czy też do pracy. Poza tym dostarczą wielu cennych składników odżywczych, które pomogą wam pokonać zimową chandrę i zbliżającą się nieubłaganie sesję.

 

Fot. Julita Wewiórka

PROPOZYCJA 1: 

Składniki:

  • Woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • Garść rukoli
  • Kilka sztuk suszonych pomidorów
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • ¼ kostki sera feta (ok. 50 g)
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki podprażonego na patelni słonecznika
  • Odrobina oliwy
  • Sól, pieprz, dowolne zioła
  • Odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do ugotowanej i ostygniętej kaszy gryczanej dodajemy pokrojone suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną natkę pietruszki.
  2. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na sam koniec dorzucamy uprażony wcześniej słonecznik, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy rukolą.

 

Fot. Julita Wewiórka

PROPOZYCJA 2:

Składniki:

  • Garść rukoli
  • 1 ugotowany lub upieczony burak
  • Plaster sera feta
  • Garść orzechów nerkowca
  • Łyżka oliwy
  • Sok z cytryny
  • Łyżka musztardy
  • Sól, pieprz, dowolne zioła

 

Przygotowanie:

  1. Do rukoli dorzucamy pokrojonego w kostkę bądź plasterki buraka.
  2. Na wierzch układamy pokrojony ser feta oraz orzechy nerkowca.
  3. Na sam koniec przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.

 

Fot. Julita Wewiórka

PROPOZYCJA 3:

Składniki:

  • Woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • ½ pora
  • Kilka ogórków konserwowych
  • ½ papryki czerwonej
  • Sól, pieprz, bazylia
  • Odrobina oliwy i sok z cytryny
  • Papryka słodka oraz papryka chili
  • Nasiona czarnuszki

 

Przygotowanie:

  1. Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy: połówki pomidorków koktajlowych, krążki pora oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz paprykę.
  2. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny, i doprawiamy naszą sałatkę.
  3. Na koniec posypujemy całość czarnuszką i ewentualnie rukolą bądź inną zieleniną.

 

Fot. Julita Wewiórka

PROPOZYCJA 4: 

Składniki:

  • Garść roszponki
  • Kilka sztuk suszonych pomidorów
  • Suszona żurawina
  • 50 g. wędzonego, żółtego sera
  • Garść orzechów nerkowca
  • Odrobina oliwy, soku z cytryny oraz miodu
  • Sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich

 

Przygotowanie:

  1. Do roszponki dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz wędzony ser i żurawinę.
  2. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i przypraw przygotowujemy sos. Polewamy nim naszą sałatkę i posypujemy orzechami nerkowca.

 

Fot. Julita Wewiórka

PROPOZYCJA 5: 

Składniki:

  • Garść szpinaku
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pomidory suszone
  • Zielone oliwki
  • Ser feta
  • Mini bruschetta
  • Świeża bazylia
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny

 

Przygotowanie:

  1. Do liści szpinaku dodajemy pokrojone pomidorki, oliwki oraz suszone pomidory.
  2. Polewamy oliwą oraz octem balsamicznym.
  3. Na sam koniec dorzucamy pokrojony ser feta, kilka sztuk mini bruschetty oraz listki świeżej bazylii.

 

Jak widzicie sami, wszystkie sałatki są mega proste i szybkie w przygotowaniu. Bazą dla większości jest zielenina (rukolą, roszponka, szpinak) obfitująca w liczne witaminy lub kasza gryczana, która jest doskonałym źródłem białka. Najlepszym rozwiązaniem jest więc połączenie ze sobą tych dwóch składników. Pomidory z kolei bogate są w beta karoten oraz likopen – cenny antyoksydant. Świetnym zwieńczeniem każdej z przedstawionych propozycji jest oliwa z oliwek, która zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, podnoszące m.in. odporność naszego organizmu. Źródłem powyższych kwasów są także orzechy nerkowca. Podane przepisy z łatwością można modyfikować i wymieniać ze sobą poszczególne składniki. Zachęcam do kombinowania i próbowania, a przede wszystkim życzę smacznego podjadania!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *