23/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką – przepis

2 min read
fot. Karolina Grudziecka

Marzy Ci się smaczny obiad, a w kuchni nie ma wiele rzeczy albo twój portfel woła o pomstę do nieba?  Wystarczy kilka niedrogich składników, które często mamy w domu, by przygotować pyszny posiłek. Zapraszam na faszerowane pieczarki z mięsem! 

Co będziemy potrzebować?

  • 6 dużych pieczarek
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 mniejsza czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • Garstka starkowanego sera
  • Ulubione przyprawy, w moim przypadku: papryka czerwona wędzona, sól, pieprz, oregano

Krok 1

Obieramy pieczarki, wycinamy nóżkę i blaszki. Z pieczarek powinny powstać miseczki na farsz, odkładamy je na później. Połowę nóżek i blaszek kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i paprykę również czyścimy i kroimy w drobną kostkę.

fot. Karolina Grudziecka

Krok 2

Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Gdy już będzie dobrze nagrzana podsmażamy cebulę, skrojone kawałki pieczarek oraz paprykę cały czas mieszając.

Krok 3

Podsmażone składniki mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy je ulubionymi przyprawami. Ja doprawiłam wędzoną papryką, oregano oraz standardowo solą i pieprzem.

fot. Karolina Grudziecka

 

Krok 4

Pieczarki napełniamy farszem, tak by wystawał on ok. centymetr nad pieczarkę.

Krok 5

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pieczarki w niewielkich odstępach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut używając grzałki dolnej i górnej. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypujemy żółtym serem.

fot. Karolina Grudziecka

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × cztery =