Redukcja z owocami
2 min readNiestety niektóre owoce nie powinny być jedzone przez osoby na diecie. W przeciwieństwie do warzyw, nie wszystkie owoce są odpowiednie na odchudzanie. Wiele z nich posiada wysoki indeks glikemiczny, mnóstwo cukru i kalorii. Które z nich można więc spożywać na diecie redukcyjnej?
Owocowy indeks glikemiczny
Czym właściwie jest indeks glikemiczny? Najprościej mówiąc, jest to średni wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Przyjęto, że indeks glukozy wynosi 100. Produkty o IG mniejszym niż 50 mają niski indeks glikemiczny, a od 55 do 70 średni. Gdy indeks jest powyżej 70, to dany produkt ma wysoki indeks i należy go unikać lub spożywać jedynie sporadycznie.
Jabłka
Właściwości lecznicze jabłek były znane już w starożytnym Rzymie i Grecji. Obecnie właściwości tych owoców są doceniane na całym świecie, a Polska jest jednym z największych producentów tego owocu. Głównie składają się z wody, a 100 gramów jabłek ma jedynie 52 kalorie. Są wręcz idealne na dietę, ponieważ zmniejszają chęć podjadania, sprawiają, że czujemy większą sytość po posiłku. Poprawiają także trawienie i uzupełniają potas w organizmie.
Arbuzy
W 92% składają się z wody, co czyni je wyjątkowo niskokalorycznymi (w 100 gramach tego owocu znajduje się 30 kalorii). Są bogate w przeciwutleniacze i działają moczopędnie. Polepszają także przemianę materii. Ponadto spożywanie arbuza, przez zawarte w nim aminokwasy, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Pomarańcze
Ich największymi producentami są Stany Zjednoczone i Brazylia. Te egzotyczne owoce w 80% składają się z wody – są więc idealne na diecie redukcyjnej. Znajduje się w nich wiele witamin, które korzystnie wpływają na zdrowie. Pomarańcze dostarczają nam również kwas foliowy, potas i błonnik. Ponadto nawadniają organizm i przyspieszają metabolizm.
Owoce na noc
Ostatnimi czasy popularnym stało się stwierdzenie, by na noc nie spożywać owoców. Mówi się tak, ponieważ cukry proste dostarczone wieczorem do organizmu mogą nie zostać dostatecznie zużyte. Aktywność fizyczna i umysłowa zmniejsza się, zaś czas zużywania cukrów prostych zwiększa. Finalnie, cukry proste pozostałe w organizmie fermentują i powodują wzdęcia.
Aby uniknąć nieprzyjemności związanych z jedzeniem owoców na noc, trzeba kontrolować ich ilość, tak aby nie była za duża. Można też połączyć owoce z kefirem lub jogurtem naturalnym, co znacznie wpłynie na obniżenie ich indeksu glikemicznego.