#CDNwspieragastro – Na pierogi? Mandu

fot. pierogarnia-mandu.pl

Na próżno szukać drugiego takiego miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Miejsca, gdzie pierogi nie tylko królują w karcie dań, ale wyznaczają styl życia. Miejsca, które ochoczo szturmują nie tylko studenci. Jak na pierogi, to do Mandu!

Znany na całym świecie specjał przywędrował do Polski prawdopodobnie w XIII wieku. Od tamtego czasu wsiąkł w naszą kulturę na tyle, że nad Wisłą funkcjonuje jako dobro eksportowe. Nic dziwnego zatem, że nawet amerykańska CNN pisze o pewnym trójmiejskim „królestwie pierogów”.

Mandu raczy nas swoimi wyrobami od 2014 roku. Wówczas w Gdańsku Oliwie powstał pierwszy lokal. Był na tyle popularny, że w weekend tworzyły się długie kolejki do wolnego stolika. Profesjonalna obsługa i pyszne jedzenie sprawiły, że Mandu w krótkim czasie stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych części restauracyjnego Trójmiasta.

Trzy lata od debiutu właściciele otworzyli drugi punkt w Śródmieściu na ulicy Elżbietańskiej. Pamiętam jak, krótko przed wybuchem pandemii, sam czekałem jakiś czas, żeby dostać się do środka tego młodszego przybytku. Czy długa kolejka złożona nie tylko ze studentów, ale i turystów m.in. z Hiszpanii jest wystarczającym wyznacznikiem jakości? Myślę, że tak.

Jak przekonują właściciele, nazwę firmy przywieźli z podróży do Azji. Mandu jest koreańskim… tak, zgadliście, pierogiem. Połączenie tradycji z otwartością na świat zapewniło firmie szybki rozwój. Niestety, przez epidemię koronawirusa, Mandu zmaga się z problemami. Jak każda restauracja próbuje przetrwać ten trudny okres. Na miejscu oczywiście nie zostaniemy obsłużeni, ale możemy zamawiać pyszne pierogi na wynos z odbiorem w lokalu. Dostępny jest również dowóz pod same drzwi mieszkania.

Poza gruzińskimi Chinkali, czy rosyjskimi Pielmieni, zamówienia mogą obejmować pierogi z pieca na drożdżowym cieście (np. z pędami bambusa i grzybami mun, czy z kurczakiem przyrządzanym na ostro). Dostępne są również pierogi gotowane tradycyjnie. Kaszanka, szpinak, borowiki, suszone pomidory, jagody, maliny. To tylko niektóre składniki, które mogą wylądować w waszym farszu. Najtańszą porcję kupimy za 21 złotych.

Flagowe pierogi to nie wszystko. W Mandu możecie spróbować różnego rodzaju zup, ciast czy herbat. Lokal proponuje również firmową lemoniadę.

Zamówienia można składać dzwoniąc do jednego z wybranych lokali:

Oliwa (Kaprów 19 D):

Nr. telefonu: 58 340-55-44  lub 516-749-725

Centrum (Elżbietańska 4/8):

Nr. telefonu: 58 300-00-00 lub 530-188-592

Koszt dowozu w strefie pięciu kilometrów wynosi 8 zł. Każdy kolejny kilometr to dodatkowe 3,5 zł.

Obiad z Mandu możecie zamówić również przez Wolt i Uber Eats. Poniżej podajemy namiary na oficjalną stronę z aktualnym menu oraz stronę na Facebooku, gdzie warto zaglądać. Lokal często oferuje przeróżne promocje.

Strona z aktualnym menu: https://pierogarnia-mandu.pl/menu/

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/pierogarniamandu

#CDNwspieragastro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *