Pasta aglio e olio – przepis
2 min readMakaron aglio e olio, czyli makaron z czosnkiem i oliwą. Jest to jedna z ikon tradycyjnej włoskiej kuchni. Niezwykle prosty w wykonaniu, niezwykle smaczny i niedrogi zarazem- to wszystko zawdzięcza swoim korzeniom, pasta aglio e olio była daniem neapolitańskiej biedoty.
Na porcję dla dwóch osób (lub jedną z wielkim apetytem) potrzeba:
● Makaron (300 gramów, kształt według uznania)
● Czosnek (2 ząbki, można użyć więcej)
● Oliwa z oliwek (6-8 łyżek)
● Pęczek natki pietruszki
● Sól (2 łyżki do osolenia wody)
Przygotowanie:
● W garnku należy zagotować wodę na makaron i solidnie ją osolić (mawia się, że gotująca się woda ma w smaku przypominać wodę morską). Czas, w którym woda dopiero zaczyna się gotować to idealny moment do przygotowania reszty składników.
● Czosnek należy rozdrobnić, można to zrobić na trzy sposoby: używając praski do czosnku, siekając go drobno, albo krojąc na cienkie plasterki.
● Pęczek natki pietruszki należy drobno posiekać, zarówno listki, jak i łodyżki. Listki będą potrzebne do dekoracji pod sam koniec, łodyżki zaś dodamy do oliwy wraz z czosnkiem.
W tym momencie można zacząć gotować makaron.
● Oliwę należy zagrzać na małym ogniu na patelni albo w garnuszku. Do niej należy dodać czosnek i pietruszkę, mieszając od czasu do czasu. Mały płomień pod naczyniem odgrywa kluczową rolę, większy płomień oznacza większą szansę na spalenie czosnku i pietruszki (co zmusza nas do zaczęcia przepisu od nowa).
● Po ugotowaniu makaronu należy go odcedzić, dodać go do czosnkowej oliwy wraz z pozostałymi listkami pietruszki i energicznie wymieszać.
Makaron wyłożyć na głęboki talerz i podawać póki gorący.
Opcjonalnie: posypać dodatkową ilością natki pietruszki oraz płatkami ostrej papryczki.
Smacznego!