18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Too Good To Go – oszczędzanie przez ratowanie

2 min read

Less waste, zero waste czy szeroko pojęty „eco life style” to już nie tylko chwytliwe hasełka wyskakujące z lodówek, ale koncepcje wprowadzane – często podświadomie – w życie przez wielu ludzi, zwłaszcza młodych. Idee te mają za zadanie uratować naszą planetę, Ziemię, przed zbyt szybkim zniszczeniem, a przynajmniej spowolnić ten proces. Jednym z rozwiązań, które ułatwiają pomoc globowi, jest… instalacja aplikacji Too Good To Go – „Zbyt dobre, by odejść”.

Minimalistyczne logo nie odzwierciedla wielkiego pomysłu, jaki przedsięwzięli pomysłodawcy TGTG. To proste: przestać marnować jedzenie. Jak pokazują dane, rokrocznie do śmieci wyrzucamy AŻ 33,3% kupowanej żywności, nie zastanawiając się nad tym czy może jeszcze dałoby się ją spożyć/ przetworzyć/ w „najgorszym” przypadku – oddać zwierzętom (pamiętajmy, że stare pieczywo zwykle szkodzi ptactwu, ponieważ zawiera dużą ilość soli, konserwantów oraz sztucznych dodatków).

Wiele punktów gastronomicznych, zarówno tych dużych, sieciowych, jak i mniejszych, lokalnych lub nawet znajdujących się w takich miejscach jak stacje benzynowe albo obiekty turystyczne: hotele, pensjonaty, przygotowuje, każdego dnia, posiłki, „na zaś”, w nadmiarze, przez co, potencjalnie, trafią one do śmieci. Bywa też, że ich właściciele umawiają się z osobami bezdomnymi/ w bardzo złej sytuacji finansowej, że, w ustalonych godzinach, mogą one odebrać to, co nie zostało sprzedane.

Too Good To Go przychodzi do ludzi z jeszcze innym rozwiązaniem, sprawiającym, że i wilk jest syty, i owca – cała. Chętne „gastronomie” mogą rejestrować się do niej i ogłaszać się, że mają na zbyciu różnego rodzaju dania: od przekąsek, przez obiady, po napoje i desery. Wystawiane są one w cenach niższych niż regularne, dzięki czemu łatwiej na nich zarobić. W ten o to sposób:

  • restauracja/ pub/ wstaw dowolną nazwę dostaje pieniądze,
  • klient jest zadowolony, bo dostał smaczny posiłek „po taniości”,
  • jedzenie nie zostaje zmarnowane.

Aplikacja do Polski dotarła w lipcu 2019 roku. Aktualnie przyłączyło do niej 1365 partnerów w całym kraju, a uratowano dzięki temu prawie 370 tysięcy posiłków. Dla firm biorących udział w całej tej akcji to bardzo dobry ruch pijarowy – pokazuje je z „zielonej” strony.

TGTG znajdziesz w App Storze lub Google Play. Kto wie, co zjesz dzisiaj na obiad?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × pięć =