5 sposobów na wiosenny koktajl
3 min readWiosna to powrót słońca, zieleni i stopniowego pozbywania się nadmiarów odzieży wierzchniej. Niestety jest to także czas przesilenia wiosennego, czyli spadku energii i kondycji po długiej, uciążliwej zimie. Świetnym sposobem na walkę ze zmęczeniem organizmu jest zastrzyk witaminowy. By pomóc Wam obudzić się z zimowego snu zestawiliśmy kilka naszych i internetowych inspiracji na energetyczne koktajle i soki. Miksujcie na zdrowie!
Ożywcze cytrusy
Na początek rześki sok z cytrusów. Idealny dla fanów kwaśnych smaków. Dzięki soczystym pomarańczom, nie potrzebujemy żadnych dodatków – wody czy cukru. Mnóstwo witamin i odpowiednie wsparcie układu odpornościowego. Pobudza lepiej niż kawa.
Składniki:
– 3 kiwi
– 2 pomarańcze
– sok z 1/2 cytryny
– 2 mango
– świeże liście mięty
Owoce obieramy ze skórki i dzielimy na części. Mango kroimy w kostki. Wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy razem z miętą. Gotowe!
Zielony koktajl Magdy
Szpinak w towarzystwie słodyczy jest ostatnio bardzo popularną formą, a zielone koktajle pięknie się prezentują. Proponujemy więc słodkie, zdrowe i bardzo atrakcyjne zestawienie, które jest również na tyle sycące, że z powodzeniem zastąpi tradycyjne śniadanie.
Składniki:
– 3-4 kiwi
– cytryna
– pół opakowania szpinaku baby
– 3 gruszki
– kilka truskawek – tutaj 1/4 opakowania mrożonych
– brązowy cukier (opcjonalnie)
Kiwi i gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Wyciskamy sok z cytryny, szpinak i cukier. Truskawki lekko rozmrażamy i dodajemy do reszty. Dosładzamy odrobiną brązowego cukru. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli sok jest za gęsty wystarczy dolać pół szklanki wody lub jogurtu naturalnego. Voila!
Witaminowa bomba Weroniki
Ten pysznie kolorowy i orzeźwiający koktajl, dzięki dużej zawartości witaminy C, zapewnia siłę na cały dzień. Karoten zawarty w marchewce świetnie działa również na skórę, która po mroźnych tygodniach bez słońca zasługuje na odrobinę uwagi. Wśród wielu innych dobroczynnych składników napój zawiera zdrową dawkę magnezu, żelaza i witaminy B.
Składniki:
-6 dużych marchewek,
-1 grejpfrut
-1 jabłko
-1 pomarańcza
-1 mała cytryna
-kawałek imbiru (wielkości dwóch kostek cukru)
-łyżka miodu
Obieramy owoce, kroimy i miksujemy. Imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i dodajemy na koniec razem z miodem, który powinien być płynny.
Migdały i truskawki od White Plate
Kolejny sycący koktajl prosto od blogowej wyroczni w sprawach wypieków. Za sprawą migdałów i banana jest to również bardzo energetyczny posiłek. Tym razem w wydaniu znacznie gęstszym i nieco delikatniejszym, o kremowej konsystencji i pięknym armacie wanilii i kardamonu.
Składniki:
– 1 szklanka zsiadłego mleka
– 3 szklanki krojonych truskawek
– 3 łyżki płatków migdałów
– 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)
– 1 banan
– pół torebki cukru z prawdziwą wanilią
– kilka ziarenek zielonego kardamonu utłuczonego w moździerzu
Miksujemy podane składniki. Po przelaniu napoju do szklanek, autorka proponuje przyozdobienie go migdałami i listkami mięty.
Owsianka w szklance
Owsianka to prawdopodobniej najpożywniejsze śniadanie, jakie możecie zaserwować własnemu organizmowi. W wersji wiosennej magiczne płatki owsiane możecie zmiksować z owocami i mleczkiem kokosowym. Oto nasza propozycja!
Składniki:
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 3/4 szklanki mleka kokosowego
– 1 szklanka jeżyn
– 1 szklanka pokrojonych truskawek
– 4 łyżki wiórków kokosowych
Miksujemy owoce z mlekiem, płatkami i wiórkami na gładką masę. Ot, gotowe!
Smacznego! Mamy nadzieje, że nasze skromne zestawienie zachęci Was do eksperymentowania i pomoże w wiosennej pobudce. Zapraszamy również do zapoznania się z pozostałymi koktajlami, które znajdziecie w zakładce Delikatesy.