Warzywa, które leczą
3 min readCzy z każdą drobną dolegliwością trzeba iść do lekarza? Otóż nie zawsze – niektóre warzywa są w stanie załagodzić wiele symptomów choroby i przyspieszyć leczenie. Trzeba tylko wiedzieć jakie oraz w jaki sposób korzystać z ich niesamowitych właściwości.
Marchewka – odracza wizytę u okulisty
Jak powszechnie wiadomo marchewki są bogate w beta-karoten, który zamieniany jest w naszym organizmie w witaminę A. Wpływa korzystnie na wzrok i układ odpornościowy. Zawiera także falkarinol, który ma dobroczynne działanie w profilaktyce raka. Ponadto jedzenie marchewki sprawia, że nasza skóra ma kolor delikatnej opalenizny.
Burak pomocny przy osłabieniu organizmu
Buraki zawdzięczają swoje właściwości antocyjanom, czyli barwnikom, które polepszają naszą odporność, opóźniają procesy starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Warto pamiętać, że składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie. Lepiej jest je zatem upiec w skórce niż ugotować. Szklanka soku z buraków umożliwia nam najlepsze skorzystanie z właściwości zdrowotnych tych warzyw – chroni przed katarem i zgagą, obniża także ciśnienie krwi. Ze względu na dużą ilość żelaza jedzenie tych warzyw zalecane jest szczególnie osobom, które zmagają się z anemią.
Jarmuż – pełen przeciwutleniaczy
Jest źródłem wielu witamin: wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Tak właściwie, to można w nieskończoność wymieniać występujące w nim dobra. Jarmuż to warzywo lekkostrawne, normuje poziom cukru we krwi. Już jedna szklanka tego warzywa dostarcza do naszego organizmu więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma!
Lecznicza cebula
Kryje się w niej fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem. Najlepiej jeść ją na surowo, choć już od dawna w medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był przy chorobach reumatycznych, czyli tych, które atakują układ ruchu. Ponadto cebula zawiera kwercetynę, czyli silny utleniacz. Hamuje on powstawanie wolnych rodników, obniża więc poziom cholesterolu.
Domowy syrop z cebuli świetnie radzi sobie z kaszlem. Aby go przyrządzić, wystarczy zetrzeć na tarce obraną cebulę i wymieszać ją z miodem. Potem wystarczy podgrzać składniki i dobrze je wycisnąć.
Kapusta, czyli królowa polskich warzyw
Polska kuchnia bez kapusty? Ciężko jest to sobie wyobrazić. Sok z tego warzywa wspomaga leczenie chorób wrzodowych i pasożytniczych. Wystarczy za pomocą sokowirówki wycisnąć sok z liści kapusty i pić go pół godziny przed głównymi posiłkami. Jest ona także niskokaloryczna – 100 gramów tego warzywa ma jedynie 29 kalorii. Kapusta jest pełna witamin z grupy B, C oraz fosforu, potasu i magnezu.
Czosnek – najlepszy na przeziębienie
Jest on pełen substancji lotnych, które mają działanie antybakteryjne, podobne do antybiotyków. Umacniają się one podczas siekania lub rozdrabniania jego ząbków.
Według wielu osób najlepszym, domowym sposobem na katar jest zgnieciony ząbek czosnku wymieszany z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny w kubku letniej wody.
Szpinak – chroni przed miażdżycą
Może poszczycić się tą właściwością dzięki przeciwutleniaczom – luteinie i witaminie C. Ponadto szpinak działa uspokajająco, łagodzi stres. Jest to zasługa magnezu, ponieważ ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Ze względu na niską kaloryczność jest on składnikiem wielu diet – 100 gramów tego warzywa zawiera jedynie 16 kalorii. Badania dowodzą, że regularne spożywanie szpinaku wspomaga wydajność mięśni.