Mindful eating – z czym to się je?

grazia.co.in

Mindful eating, czyli inaczej „świadome jedzenie” można porównać do medytacji. To skupianie się na danej chwili podczas posiłku. Sprawianie, że staje się on szczególny nie tylko dla naszego ciała, ale także umysłu. Może to być nawet forma relaksu! Poprzez wsłuchiwanie się w wewnętrzne potrzeby, zaczynamy żyć w zgodzie ze swoim organizmem. Dostarczamy mu niezbędnych składników, które zapewniają energię na cały dzień. Tworzenie zdrowej relacji z jedzeniem jest kluczem do dobrego samopoczucia. Wprowadzenie do swojego życia mindful eating może być rewolucyjne. Od czego więc zacząć?

Świadome jedzenie to przede wszystkim bycie dobrym dla siebie. Zaprzyjaźnienie się ze swoimi potrzebami. Posiłek według tej praktyki nie powinien być czymś przypadkowym i bezmyślnym. Oto kilka wskazówek, jak urozmaicić swoją codzienną rutynę:

Uważność

Żeby w pełni cieszyć się spożywanym posiłkiem, należy odciąć się od rozpraszających nas bodźców. Poranna prasówka poczeka. Odłóż telefon i spraw by ten moment (np. śniadanie) był tylko dla Ciebie – bez przytłaczających wiadomości ze świata. To samo dotyczy telewizji. W większości domów telewizor jest jak tło, słyszymy coś, ale nie poświęcamy temu większej uwagi. Ważne też jest miejsce, w którym będziemy jeść. Usiądź wygodnie, zadbaj o swój komfort i spokój. Trochę słońca czy ładny widok, a różnica jest ogromna.

Nie spiesz się! Jeśli to możliwe 🙂 

Postaraj się zaplanować swoje posiłki trochę szybciej. Pamiętaj, że to Ty zarządzasz swoim czasem, a nie on Tobą. Przygotowywanie posiłku możesz potraktować jako swój osobisty rytuał w ciągu dnia. Gotuj to co lubisz, nie zmuszaj się do niczego. Świadome jedzenie to nie dieta czy restrykcje. Praktyka mindful eating uczy również, jak wartościowe jest tempo, w którym jemy. Odpocznij i postaraj się celebrować każdą chwilę. Śniadanie w biegu czy gotowe dania w 5 minut nie wchodzą w grę. Oczywiście wszystko w swoim czasie i wcale nie trzeba być wykwalifikowanym kucharzem, żeby przywiązywać większą wagę do tego, co jemy.

Kolory i eksperymenty

Estetyczny posiłek to podstawa. Jemy też oczami! Programy kulinarne albo Instagramy z jedzeniem to prawdziwa uczta… oczywiście dla naszego wzroku. Dlatego zrób dla siebie coś miłego i zadbaj o harmonię również na talerzu. Nie bój się eksperymentować w kuchni. Łącz ze sobą różne smaki i barwy. Przez świadome jedzenie gotowanie może stać się naszym hobby. Warto spróbować czegoś nowego!

Dzięki mindful eating panujemy nad swoją sytością, nie chodzimy głodni w ciągu dnia. To styl życia, w którym dostarczamy naszemu organizmowi tego czego najbardziej potrzebuje. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej możecie zajrzeń na kanał Edukale with Lucie. Lucie jest specjalistką od żywienia, pochodzi z Francji i opowiada o tamtejszym stylu życia i podejściu do jedzenia. Może to właśnie ona będzie dla Was inspiracją.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × dwa =