Wegańskie alternatywy wigilijnych potraw

źródło pixabay

Święta Bożego Narodzenia to czas, który pragniemy spędzić z najbliższymi. W tym roku jest to dla nas szczególnie ważne. Marzymy o normalności i świętach, które będą takie jak zawsze. Jednym z nieodzownych elementów tych dni są potrawy na naszych wigilijnych stołach. Warto również znaleźć alternatywy posiłków dla wegan. A oto kilka propozycji.

Każdy z nas z pewnością nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Jest jednak też zamiennik dla wegan. Jest to barszcz z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1, 5 l zakwasu z buraka
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki tymianku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy drobno w cząsteczki lub kwadraciki. Posypujemy je tymiankiem, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35-40 minut mieszając od czasu do czasu.
Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i podsmażamy przez 8 minut na oliwie w garnku, w którym będzie potem gotował się barszcz. Marchewki kroimy i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy chwilę. Wlewamy zakwas, majeranek, cukier i dolewamy wodę. Wrzucamy kostki bulionowe. Gotujemy ok. 15-20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Dobrze też smakuje z gotowaną fasolką lub bobem.

Pierogi to kolejna pozycja, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. A czy próbowaliście może pierogów z ciecierzycą?

Składniki:

Farsz:

  • 20 dag ciecierzycy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka kaszy manny
  • 1,5 szklanki wody

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka miękkiego masła wegańskiego
  • pół szklanki ciepłej wody

Dodatki:

  • granulat sojowy
  • 3 łyżki masła wegańskiego

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę porządnie wypłukać, zalać wodą oraz dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając. Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.

Kolejną potrawą, która niewątpliwie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Oto ryba po grecku, ale w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki bobkowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przesypać kotlety sojowe do garnka i zalać je wodą. Wrzucić obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie można je przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz łyżeczkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz i odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.

Warto pamiętać o tym, że są zdrowe zamienniki mięsa i alternatywy potraw, które dobrze znamy. Uważam, że to świetny pomysł przygotować w tym roku coś innego niż zazwyczaj. Jest wśród nas coraz więcej wegan, dla których takie posiłki jest niezwykle ważne.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 2 =