Wegańskie alternatywy wigilijnych potraw

źródło pixabay

Święta Bożego Narodzenia to czas, który pragniemy spędzić z najbliższymi. W tym roku jest to dla nas szczególnie ważne. Marzymy o normalności i świętach, które będą takie jak zawsze. Jednym z nieodzownych elementów tych dni są potrawy na naszych wigilijnych stołach. Warto również znaleźć alternatywy posiłków dla wegan. A oto kilka propozycji.

Każdy z nas z pewnością nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Jest jednak też zamiennik dla wegan. Jest to barszcz z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1, 5 l zakwasu z buraka
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 1-2 łyżki tymianku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy drobno w cząsteczki lub kwadraciki. Posypujemy je tymiankiem, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35-40 minut mieszając od czasu do czasu.
Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i podsmażamy przez 8 minut na oliwie w garnku, w którym będzie potem gotował się barszcz. Marchewki kroimy i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy chwilę. Wlewamy zakwas, majeranek, cukier i dolewamy wodę. Wrzucamy kostki bulionowe. Gotujemy ok. 15-20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Dobrze też smakuje z gotowaną fasolką lub bobem.

Pierogi to kolejna pozycja, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. A czy próbowaliście może pierogów z ciecierzycą?

Składniki:

Farsz:

  • 20 dag ciecierzycy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka kaszy manny
  • 1,5 szklanki wody

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka miękkiego masła wegańskiego
  • pół szklanki ciepłej wody

Dodatki:

  • granulat sojowy
  • 3 łyżki masła wegańskiego

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę porządnie wypłukać, zalać wodą oraz dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając. Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.

Kolejną potrawą, która niewątpliwie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Oto ryba po grecku, ale w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • paczka kotletów sojowych
  • 5-6 marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 selera
  • średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 4 listki bobkowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przesypać kotlety sojowe do garnka i zalać je wodą. Wrzucić obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie można je przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz łyżeczkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz i odrobinę soli. Dodać tyle wody, żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.

Warto pamiętać o tym, że są zdrowe zamienniki mięsa i alternatywy potraw, które dobrze znamy. Uważam, że to świetny pomysł przygotować w tym roku coś innego niż zazwyczaj. Jest wśród nas coraz więcej wegan, dla których takie posiłki jest niezwykle ważne.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *