Zdrowo i kolorowo, czyli 5 propozycji smacznych sałatek
3 min readTwój żołądek i wątroba są wykończone po świątecznym i sylwestrowym obżarstwie, a na wagę wolisz nie stawać. W dodatku kończy się czas odpoczynku od uczelnianych obowiązków i pora wrócić do szarej rzeczywistości. Jak więc odetchnąć od ciężkiego jedzenia i zadbać nieco o swoją noworoczną formę, nie tracąc przy tym zbyt wiele czasu? Na pomoc przyjdą kolorowe, zdrowe i pożywne sałatki!
Jeśli jesteście wielbicielami wszelkiego rodzaju zieleniny, warzyw, kasz oraz orzechów z pewnością będą to przepisy idealne dla Was! Sprawdzą się przede wszystkim wtedy, kiedy jesteście zapracowani i toniecie w obowiązkach, ale macie ochotę na coś zdrowego. Poniżej znajduje się 5 sałatkowych propozycji, które będziecie mogli zabrać ze sobą na uczelnię, czy też do pracy. Poza tym dostarczą wielu cennych składników odżywczych, które pomogą wam pokonać zimową chandrę i zbliżającą się nieubłaganie sesję.
PROPOZYCJA 1:
Składniki:
- Woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- Garść rukoli
- Kilka sztuk suszonych pomidorów
- Garść pomidorków koktajlowych
- ¼ kostki sera feta (ok. 50 g)
- Natka pietruszki
- 2 łyżki podprażonego na patelni słonecznika
- Odrobina oliwy
- Sól, pieprz, dowolne zioła
- Odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do ugotowanej i ostygniętej kaszy gryczanej dodajemy pokrojone suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na sam koniec dorzucamy uprażony wcześniej słonecznik, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy rukolą.
PROPOZYCJA 2:
Składniki:
- Garść rukoli
- 1 ugotowany lub upieczony burak
- Plaster sera feta
- Garść orzechów nerkowca
- Łyżka oliwy
- Sok z cytryny
- Łyżka musztardy
- Sól, pieprz, dowolne zioła
Przygotowanie:
- Do rukoli dorzucamy pokrojonego w kostkę bądź plasterki buraka.
- Na wierzch układamy pokrojony ser feta oraz orzechy nerkowca.
- Na sam koniec przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.
PROPOZYCJA 3:
Składniki:
- Woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- Kilka pomidorków koktajlowych
- ½ pora
- Kilka ogórków konserwowych
- ½ papryki czerwonej
- Sól, pieprz, bazylia
- Odrobina oliwy i sok z cytryny
- Papryka słodka oraz papryka chili
- Nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
- Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy: połówki pomidorków koktajlowych, krążki pora oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz paprykę.
- Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny, i doprawiamy naszą sałatkę.
- Na koniec posypujemy całość czarnuszką i ewentualnie rukolą bądź inną zieleniną.
PROPOZYCJA 4:
Składniki:
- Garść roszponki
- Kilka sztuk suszonych pomidorów
- Suszona żurawina
- 50 g. wędzonego, żółtego sera
- Garść orzechów nerkowca
- Odrobina oliwy, soku z cytryny oraz miodu
- Sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich
Przygotowanie:
- Do roszponki dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz wędzony ser i żurawinę.
- Z oliwy, soku z cytryny, miodu i przypraw przygotowujemy sos. Polewamy nim naszą sałatkę i posypujemy orzechami nerkowca.
PROPOZYCJA 5:
Składniki:
- Garść szpinaku
- Pomidorki koktajlowe
- Pomidory suszone
- Zielone oliwki
- Ser feta
- Mini bruschetta
- Świeża bazylia
- Oliwa
- Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Do liści szpinaku dodajemy pokrojone pomidorki, oliwki oraz suszone pomidory.
- Polewamy oliwą oraz octem balsamicznym.
- Na sam koniec dorzucamy pokrojony ser feta, kilka sztuk mini bruschetty oraz listki świeżej bazylii.
Jak widzicie sami, wszystkie sałatki są mega proste i szybkie w przygotowaniu. Bazą dla większości jest zielenina (rukolą, roszponka, szpinak) obfitująca w liczne witaminy lub kasza gryczana, która jest doskonałym źródłem białka. Najlepszym rozwiązaniem jest więc połączenie ze sobą tych dwóch składników. Pomidory z kolei bogate są w beta karoten oraz likopen – cenny antyoksydant. Świetnym zwieńczeniem każdej z przedstawionych propozycji jest oliwa z oliwek, która zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, podnoszące m.in. odporność naszego organizmu. Źródłem powyższych kwasów są także orzechy nerkowca. Podane przepisy z łatwością można modyfikować i wymieniać ze sobą poszczególne składniki. Zachęcam do kombinowania i próbowania, a przede wszystkim życzę smacznego podjadania!