Owocowy zastrzyk witamin
1 min readJak najlepiej zacząć dzień? Oczywiście od porządnej dawki witamin – tu zawsze sprawdza się świeży sok domowej roboty. Zdrowo i niedrogo, bo za mniej niż 10 złotych!
Tydzień temu zaczęliśmy nasz nowy cykl zdrowych i pożywnych koktajli. Na pierwszy ogień poszedł koktajl z mango i imbirem, ze specjalną dedykacją dla tych, którzy walczą z przeziębieniem. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc nasze organizmy łakną witamin.
Dziś serwujemy sok z czerwonych pomarańczy i jabłek.
Składniki na dwie duże szklanki:
2 czerwone pomarańcze
2 jabłka
dwie szklanki wody
opcjonalnie łyżeczka imbiru
Przygotowanie takiego soku to banalna sprawa. Pomarańcze należy dokładnie obrać ze skóry tak, by pozostał tylko czerwony miąższ. Jabłka obieramy i usuwamy pestki. Kroimy je na drobną kosteczkę, by łatwiej móc je zmiksować. Uruchamiamy blender i w garnuszku lub podłużnym pojemniku, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Dolewamy wody, by nieco rozcieńczyć sok. Dodajemy łyżeczkę imbiru – ja dodałam mielonego.
Czas przygotowania: 10 minut
Koszt: ok. 10 zł – zależny od ceny pomarańczy (czerwone można zastąpić tymi zwykłymi)