Odżywczo i przeciwzapalnie

Dopadło Cię przeziębienie? Męczy Cię syndrom wczorajszej imprezy? A może po prostu lubisz dbać o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę? Oto propozycja z serii „Dla każdego coś dobrego”. Przedstawiam koktajl o smaku mango, serwujący niecodziennie doznania smakowe i niezwykłe właściwości przeciwzapalne.

mango1

Od pewnego czasu wyznaję zasadę, że najlepsze leki serwuje nam natura. Możecie podjąć walkę z chorobą, wrzucając kilka niezawodnych składników do blendera. Ta propozycja jest najlepsza dla osób o osłabionym układzie odpornościowym, leczącym wszelkie mniejsze przeziębienia oraz większe stany zapalne, które objawiają się podwyższonym poziomem CRP we krwi. Imbir podejmie z nim skuteczną walkę.

mango4Jeśli jesteście zdrowi jak ryba, również zachęcam do miksowania – jest to pyszna i zdrowa alternatywa na pożywne śniadanie.

Składniki na dwie duże porcje:

– 500 ml jogurtu naturalnego

– 2 dojrzałe mango

– kawałek imbiru (ilość w zależności od tego, czy lubicie korzenne aromaty)

– 2 łyżki soku z limonki

– 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego lub miodu pitnego

– opcjonalnie – listki mięty do dekoracji

 

Obierz mango, usuwając pestki. Włóż owoce do blendera, dodaj starty imbir, jogurt, miód/syrop i sok z limonki. Zmiksuj dokładnie. Jeśli nie walczysz z przeziębieniem – podawaj schłodzony. Udekoruj liśćmi mięty.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × dwa =