Owocowy zastrzyk witamin

Jak najlepiej zacząć dzień? Oczywiście od porządnej dawki witamin – tu zawsze sprawdza się świeży sok domowej roboty. Zdrowo i niedrogo, bo za mniej niż 10 złotych!

DSC_0763

Tydzień temu zaczęliśmy nasz nowy cykl zdrowych i pożywnych koktajli. Na pierwszy ogień poszedł koktajl z mango i imbirem, ze specjalną dedykacją dla tych, którzy walczą z przeziębieniem. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc nasze organizmy łakną witamin.

Dziś serwujemy sok z czerwonych pomarańczy i jabłek.

Składniki na dwie duże szklanki:

2 czerwone pomarańcze

2 jabłka

dwie szklanki wody

opcjonalnie łyżeczka imbiru

Przygotowanie takiego soku to banalna sprawa. Pomarańcze należy dokładnie obrać ze skóry tak, by pozostał tylko czerwony miąższ. Jabłka obieramy i usuwamy pestki. Kroimy je na drobną kosteczkę, by łatwiej móc je zmiksować. Uruchamiamy blender i w garnuszku lub podłużnym pojemniku, miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Dolewamy wody, by nieco rozcieńczyć sok. Dodajemy łyżeczkę imbiru – ja dodałam mielonego.

Czas przygotowania: 10 minut

Koszt: ok. 10 zł – zależny od ceny pomarańczy (czerwone można zastąpić tymi zwykłymi)

 

 

DSC_0762

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 17 =