Superfoods – natka pietruszki
2 min readNatka pietruszki jest od dawna ceniona nie tylko jako dodatek do dań ale również jako bomba witaminowa czy lek na różnego rodzaju dolegliwości. Jej niewielka ilość może już w znacznym stopniu poprawić pracę organizmu.
Pietruszka jest gatunkiem rośliny z selerowatych. Ma charakterystyczne liście o intensywnym, specyficznym. Są one skarbnicą zdrowia, cechującą się wysoką wartością odżywczą. Nać zawiera wiele cennych składników mineralnych czy właściwości leczniczych, np. żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Ponadto natka pietruszki zawiera więcej witaminy C niż cytrusy! Znana jest populacji już od ponad dwóch tysięcy lat. Co ciekawe, Grecy i Rzymianie uznawali ją za roślinę świętą. Jest dość aromatyczna przez co jest często wykorzystywana w kuchni. Dodawana do różnych potraw, wzbogaca ich smak. Równie cenny jest korzeń pietruszki, który podobnie jak jej nać jest wykorzystywany w codziennej kuchni, ale niestety nie jest już tak doceniany. Sprawdza się idealnie w zaburzeniach trawiennych czy przy nadciśnieniu tętniczym.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, natka pietruszki wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a także usuwa z niego toksyny. Chroni go przed różnymi infekcjami, pomaga zwalczać ewentualne przeziębienia. Ponadto poprawia i reguluje trawienie, usuwa nadmiar wody z organizmu, co jest ważne dla osób chcący stracić kilka zbędnych kilogramów. Regularne spożywanie tych zielonych liści znacznie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki zawartości żelaza idealnie sprawdzi się dla osób mających problemy z anemią. Natka pietruszki jest zbawienna dla kobiet mających problemy z okresem. Nie tylko reguluje cykl menstruacyjny, ale i łagodzi występujące przy nim bóle brzucha.
Warto włączyć do codziennej diety tą niepozornie wyglądającą zieloną roślinkę. Bogata w wartości odżywcze jest prawdziwą bombą witaminową! Do czego najlepiej dodać natkę pietruszki? Do wszystkiego! Świetnie sprawdzi się w różnego rodzaju koktajlach, sałatkach czy jako dodatek do kanapki. Można również pić napary z jej liści. Wzbogaca smak i wygląd potrawy. Należy jednak pamiętać, że tylko świeża natka zawiera najwięcej korzystnych dla organizmu wartości. Nać można samemu wyhodować w domu lub zaopatrywać się w świeże liście w sprawdzonych, osiedlowych warzywniakach.