Zdrowo i kolorowo – przepisy na odżywcze koktajle
4 min readJaki koktajl jako pierwszy przychodzi Wam do głowy? Standardowo truskawkowy? A może bananowy? Nie musi jednak być aż tak monotonnie. Przedstawiamy przepisy na koktajle, które zaspokoją nie tylko potrzeby kubków smakowych, ale także pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Ich dodatkową zaletą jest łatwość w przygotowaniu- można zrobić je samemu i to w parę minut. Będzie zdrowo i kolorowo.
Koktajl to świetny pomysł na jeden z pięciu posiłków w ciągu dnia. Najcześciej sięgamy po niego latem, ponieważ schładza nas w upalny dzień i pozwala zlikwidować uczucie głodu w ekspresowym tempie. Prawda jest taka, że koktajle powinny towarzyszyć nam niezależnie od pory roku. Warto jedynie pamiętać, że powinny być skomponowane ze składników bogatych w witaminy, minerały oraz błonnik.
Koktajle warzywne
1. Buraczano – szpinakowy – jest bogaty w witaminy C i z grupy B oraz, w kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, potas i sód. Wzmacnia organizm i podnosi odporność.
Składniki :
3 duże buraki
garść szpinaku
biały pieprz
Przygotowanie:
Buraki obrać, umyć i przepuścić przez sokowirówkę. Szpinak zblanszować i posiekać. Otrzymany sok z buraków wymieszać ze szpinakiem w blenderze. Doprawić białym pieprzem.
2. Ogórkowy z maślanką -zawiera witaminę C, wapń, sód potas oraz żywe kultury bakterii, które usprawniają trawienie i regulują pracę jelit.
Składniki:
1 duży ogórek
natka pietruszki
koperek
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki maślanki
Przygotowanie:
Ogórek pokroić na małe kawałki. Dodać do niego po dwie łyżki: posiekanej natki pieruszki i koperku, a na koniec maślankę i czosnek. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
3. Dyniowy z marchewką i ogórkiem – zawiera B-karoten, potas, wapń i witaminy z grupy B. Zwiększa odporność i dobrze wpływa na układ moczowy i elastyczność skóry.
Składniki:
3 marchewki
1/4 dyni
mały ogórek
sok z połowy cytryny
odrobina miodu do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Dynię obrać, odpestkować i podzielić na mniejsze kawałki.Do koktajlu odłożyć 1/4 dyni, z reszty można zrobić pyszną dyniową zupę. Ogórka umyć, obrać i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i miód do smaku, jeszcze raz zmiksować.
4. Zielony – szpinak, rukola, roszponka – bomba witamin z grupy A, D i B, uzupełniona o wapń. Reguluje pracę serca oraz chroni przed miażdżycą.
Składniki:
pół szklanki wody
garść szpinaku
garść rukoli
garść roszponki
seler naciowy
1 jabłko
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Liście roszponki, rukoli i szpinaku umyć, odsączyć, wrzucić do blendera. Selera pokroić, dodać do liści. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne, dodać do warzyw. Wszystko dobrze zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i wodę. Podawać z lodem.
Koktajle owocowe
1. Żółty – zawiera żelazo, magnez i wapń. Nadaje skórze jędrność i promienny wygląd.
Składniki:
1 mango
połowa świeżego ananasa
sok z 1 limonki
250 ml mleczka kokosowego
1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mango i ananasa obrać, pokroić, wrzucić do blendera. Dodać wyciśnięty sok z limonki, mleczko kokosowe i miód. Dokładnie zmiksować. Podawać z lodem.
2. Pomarańczowy – źródło witaminy C i błonnika. Wzmacniający i uzupełniający mikroelementy.
Składniki :
250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
1 figa,
1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym),
1 łyżeczka siemienia lnianego,
1 łyżeczka zarodków pszennych,
1 łyżeczka drożdży piwnych.
Przygotowanie:
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlać do blendera, dodać pokrojoną figę i morelę. Wsypać po łyżeczce siemienia lnianego, zarodków pszennych i drożdży piwnych. Zmiksować.
3. Jagodowo- porzeczkowy – zawiera przede wszystkim luteinę, która poprawia wzrok oraz błonnik regulujący pracę jelit.
Składniki:
Poł szklanki czarnych jagód
Poł szklanki porzeczek
1/3 szklanki soku wyciśniętego z limonki
1/3 szklanki soku z granatu
Przygotowanie:
Zmiksować w blenderze wszystkie składniki.
4. Śliwkowy –źródło rzadko występującej w owocach witaminy E. Reguluje trawienie i pozytywnie wpływa na apetyt.
Składniki:
100 g suszonych śliwek
mały jogurt naturalny
pół szklanki mleka
pół szklanki soku jabłkowego lub całe jabłko.
Przygotowanie:
Śliwki zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę. W blenderze zmiskować śliwki z jogurtem i mlekiem. Na koniec dodać pokrojone jabłko lub sok jabłkowy, aby smak koktajlu był łagodniejszy.
Przygotowanie wszystkich koktajli jest banalne. Jedyny warunek to posiadanie blendera. Wspomnianą w przepisach sokowirówkę, można zastąpić tarką o drobnych oczkach i potem odciśnąć sok.
Zatem, blendery w ruch! Smacznego!