17/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Kawa kokosowa

2 min read
kawa, kokos, śmietana, wiórki

kawa, kokos, śmietana, wiórkiSłodka, delikatna i lekka – taka jest kawa kokosowa! Za oknem już szaro i deszczowo, warto więc przygotować coś egzotycznego. Zrób sobie przerwę i delektuj się smakiem kokosa.

Składniki:

– 200 ml kawy

– 50 ml śmietany słodkiej (do ubicia)

– krem kokosowy/wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Nastawiamy wodę na kawę (opcjonalnie  włączamy ekspres). Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Jeżeli mamy krem lub mleczko kokosowe to delikatnie mieszamy je ze śmietaną (łyżką), tak aby śmietana nie opadła. Jeśli dysponujemy tylko wiórkami, dodajemy ich około 3 łyżek do śmietany i tak jak w przypadku kremu, delikatnie mieszamy. Gotową masę kokosową wkładamy do szklanki (na dno), a następnie dolewamy zaparzonej, czarnej kawy. Chcąc utrzymać krem na dole szklanki, wlejmy kawę przez lejek – wówczas na wierzchu utworzy się delikatna pianka. W przypadku bezpośredniego wlewania kawy do szklanki, krem kokosowy wymiesza się z nią. Decyzja należy do was.

Właściwości:

Kokos – nie bez powodu palma kokosowa nazywana jest „drzewem, który zaspokaja wszystkie potrzeby życia” czy „drzewem tysiąca zastosowań”, bowiem wszystkie jej części są użyteczne. Stosowany jest zarówno w kuchni jak i w kosmetykach. Woda kokosowa stosowana jest jako naturalny napój izotoniczny ze względu na dużą zawartość elektrolitów i gaszenie pragnienia. Kokos bogaty jest w potas, wapń oraz chlorki. Jego mleko w około 17% składa się z tłuszczu. Najczęściej stosowany jest w kuchni tajskiej oraz drinkach i koktajlach. Liście rośliny jada się w sałatkach lub gotowane. Tzw. „serce” jest przysmakiem, który najczęściej dodawany jest do sałatek.

Co ciekawe woda kokosowa (młodego orzecha) ma prawie identyczny skład co ludzkie osocze. Do dziś w niektórych państwach, stosuje się ją do kroplówek oraz przy transfuzji – łatwo miesza się z krwią i jest dobrze przyswajalna. Olej kokosowy (otrzymywany z tłoczenia wysuszonego wcześniej miąższu) nie tylko idealnie nadaje się do gotowania i smażenia, ale jest jedynym tłuszczem, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a pobudza przemianę materii.

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

nineteen − 4 =