Kawa pomarańczowa z goździkami

Kawa pomarańczowa z goździkami, Kawa, Kawa poranna, Delikatesy CDNPomarańcza i goździki za pewne większości kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Kawa z ich dodatkiem, będzie nie tylko niezwykle aromatyczna, ale i zdrowa. Nie czekajcie do świąt – posmakujcie jej już dziś!

Właściwości:

Goździki, a dokładnie ich olejek, od wieków stosowany jest w medycynie indyjskiej i chińskiej jako środek przeciwbólowy. Podawany przede wszystkim przez stomatologów, znacząco zmniejsza ból zębów oraz może zwalczyć zakażenie. Przyprawa poprawia również perystaltykę jelit i działa wiatropędnie. To naturalny lek przeciwrobaczy. Wcierany w okolice brzucha, miejscowo rozgrzewa przewód pokarmowy i ułatwia trawienie.

Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym na świecie. Skąd ta popularność? Liczy się nie tylko jej słodko-kwaśny smak. To także źródło wielu witamin. Najwięcej znajdziemy w niej oczywiście witaminy C, która uchroni nas przed przeziębieniem, ale i zadba o stan naszych naczyń krwionośnych, kości i dziąseł. Dodatkowo ułatwia ona przyswajanie żelaza, a więc sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Co ciekawe pomarańcze mają dużo wapnia (40mg w 100g owocu). Jedząc dwa duże owoce dostarczamy organizmowi dawkę równą z tą w szklance mleka. Jest to więc dobra opcja dla osób uczulonych na laktozę. W pomarańczach znajdziemy też witaminy A, B, B12, P, sole mineralne czy peptyny i terpeny. Taki skład pomaga oczyszczać organizm z toksyn, działa bakteriobójczo i antywirusowo.

Przygotowanie:

Mandarynka, czekolada, pomarańcza, KawaPotrzebne będzie:

  • 200 ml mocnej kawy
  • 100 ml spienionego mleka
  • likier pomarańczowy (opcjonalnie)
  • pomarańcza/mandarynka
  • goździki
  • gorzka czekolada do posypania

Kawę zaparzamy według uznania – ważne aby była mocna. Mleko spieniamy w ekspresie lub przy użyciu spieniaczki. W osobnym kubku delikatnie mieszamy mleczną piankę z łyżką likieru pomarańczowego i dwoma łyżkami świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Do kieliszka lub szklanki wlewamy kawę i połowę przygotowanego mleka. Dodajemy do tego odrobinę startych goździków. Na wierzch łyżką wykładamy resztę mlecznej piany i posypujemy startą czekoladą. Gotowe!

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *