Kawa cynamonowo-kardamonowa

Kawa cynamonowo-kardamonowa. Kawy. Kawy poranne CDNPachnąca i rozgrzewająca, czyli kawa na chłodne dni. Czas przygotowania jest równy z długością gotowania wody. Zrobić ją może każdy, bo wystarczy dosypać przypraw. Prościej już być nie może!

Właściwości:

Co ważne cynamon nie tylko nadaje wspaniałego aromatu – jest również znany z korzystnego wpływu na układ trawienny i oddechowy. Działa też antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.

Kardamon jest jedną z najwcześniej używanych przypraw na świecie. Wykorzystywali go już Starożytni Egipcjanie dbając w ten sposób o higienę jamy ustnej. Grecy i Rzymianie natomiast używali go jako perfum. Za afrodyzjak uznali go Arabowie. Indianie zaś widzieli w nim lek na otyłość. Współcześnie kardamon, obok szafranu i wanilii, jest jedną z najdroższych przepraw świata. Stosuje się go przy niestrawności i wzdęciach.

Przygotowanie:

Potrzebne będzie:

  • kawa mielona
  • cynamon
  • kardamon
  • opcjonalnie mleko

Parzymy 250 ml czarnej kawy. Dosypujemy odrobinę cynamonu i kardamonu. Na koniec dolewamy trochę zimnej wody lub mleka. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *