18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Przepis na wytrawne naleśniki, czyli smaki dzieciństwa w nowej odsłonie

3 min read
fot. Julita Wewiórka

Dla wielu z nas naleśniki to smak, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Kogo z nas mama bądź babcia nie raczyła tym smakołykiem, gdy byliśmy mali? Naleśniki to potrawa kultowa i ponadczasowa, która robi furorę do dziś. 😉 Nic w tym dziwnego, ponieważ danie to ma same plusy – nie dość, że jest smaczne, to na dodatek tanie oraz banalnie proste w przygotowaniu. Co jeszcze jest fajnego w naleśnikach? Przede wszystkim to, że możemy je łączyć ze wszystkim czego tylko dusza zapragnie. Warzywa, owoce, twaróg, dżemy – naleśniki idealnie komponują się z każdym dodatkiem. Obecnie możemy spotkać się z wieloma ciekawymi pomysłami na to danie. Jeden z nich przedstawię wam dziś ja. 😊  Będzie to naprawdę aromatyczna kompozycja smakowa, która mam nadzieję zadowoli wasze brzuszki oraz podniebienia.

Moja propozycja to zapiekane naleśniki w wersji wytrawnej z dwoma różnymi farszami: farszem zielonym, w którym królować będzie cukinia wraz ze świeżą pietruszką, pieczarkami i curry oraz farszem czerwonym, przygotowanym ze świeżych pomidorów, papryki, pomidorów suszonych, z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz chili.

Dodatki w postaci tego typu przypraw idealnie sprawdzą się w zimowe, mroźne dni, gdyż znane są ze swoich właściwości rozgrzewających. Mało tego! Mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm, o który należy szczególnie dbać właśnie zimą. Użyta w przepisie mieszanka curry może nam w tym skutecznie pomóc.

Kurkuma, która jest jej podstawowym składnikiem, zawiera bardzo cenną kurkuminę. Hamuje ona przede wszystkim rozwój komórek nowotworowych, a także wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, tym samym wzmacniając naszą odporność. Z kolei pieprz czarny oraz kapsaicyna zawarta w chili odpowiadają za prawidłowe trawienie i przyspieszają metabolizm. Nie wspomnę już o wielu wartościowych składnikach odżywczych, których dostarczają nam cukinia, pomidory, czy też czerwona papryka.

Jak widzicie, będzie nie tylko smacznie, ale też bardzo zdrowo!

A teraz zapraszam do lektury i do roboty! 😊

NALEŚNIKI:

SKŁADNIKI (6 SZTUK):

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Dowolna mieszanka ziół
  • Odrobina oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy na gładką, jednolitą masę.
  2. Na małej patelni rozgrzewamy olej. Nalewamy jedną łyżkę wazową ciasta i smażymy, aż nasze naleśniki będą zarumienione.

 

FARSZ ZIELONY:

SKŁADNIKI:

  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 300 g pieczarek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Curry
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę na złoty kolor.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki, cukinię w kostkę i dorzucamy do zarumienionej cebuli.
  3. Gdy nasze składniki zmiękną dodajemy przyprawy oraz czosnek. Dusimy jeszcze przez chwilę.

FARSZ CZERWONY:

SKŁADNIKI:

  • 1 mała cebula
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • Kilka sztuk suszonych pomidorów
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku
  • Papryka słodka
  • Papryczka chili
  • Papryka wędzona
  • Odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  2. Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli. Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy na patelnię pokrojone suszone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Całość doprawiamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

Kiedy wszystko mamy już przygotowane czas na faszerowanie naszych naleśników. Na każdą sztukę nakładamy naprzemiennie nasze farsze i zawijamy w rulonik.  Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch układamy plastry mozzarelli. Całość pieczemy w 180 stopniach aż do rozpuszczenia się sera.

Naleśniki najlepiej smakują posypane świeżą pietruszką w towarzystwie roszponki 😊

Wszystkim naleśnikożercom życzę smacznego! 😊

fot. Julita Wewiórka

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + sześć =