Czy ziemniaki tuczą?

źródło: unsplash.com

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Są obowiązkowym dodatkiem do wielu tradycyjnych dań. Mimo to wiele osób uważa je za tuczący zapychacz. Chyba każda mama powiedziała kiedyś zdanie: „Zjedz mięso, a ziemniaki możesz zostawić.”. Czy faktycznie nie mają one żadnych wartości odżywczych?

Skarb polskiej kuchni

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli je Hiszpanie w XVI wieku i od tamtej pory zadomowiły się na stałe. W Polsce uprawia się ponad 137 odmian ziemniaków, a przeciętny Polak zjada ich 110 kilogramów rocznie. Ziemniaki są tak popularne ze względu na wiele dań, w których występują: kopytka, kluski, placki i wiele innych.  

Niskokaloryczne 

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że ziemniaki są tuczące, mają one jedynie 55 kalorii w 100 gramach. Ich wysoka kaloryczność wynika często z innych składników, z którymi się je często łączy, na przykład: masła, oleju, sosów lub białej mąki. 

Ponadto ziemniaki to warzywa skrobiowe. Skrobia należy do węglowodanów, które stanowią dobre źródło energii. Po jej zjedzeniu rozkłada się na glukozę. Dzięki temu uczucie sytości trwa o wiele dłużej. 

Bogate w witaminy 

Te warzywa są znane przede wszystkim z wysokiej zawartości potasu. Jeden ziemniak zawiera aż 1,5 grama, co stanowi 33% dziennego zapotrzebowania. Są także bogate w witaminę C, która korzystnie wpływa na odporność. 

Poza tym występuje w nich sporo witaminy B6, wspierającej funkcjonowanie układu nerwowego, i bardzo rzadko występującego manganu, który wspomaga kości. 

Inne składniki mineralne, które można znaleźć w ziemniakach to siarka, magnez, miedź i fosfor (bierze udział w mineralizacji kości oraz zębów). Wszystkie te pierwiastki mają znaczący wpływ na regulację wielu procesów występujących w organizmie człowieka. 

Finanse 

To, co jest w ziemniakach najlepsze, to bez wątpienia ich cena. Mimo niskiej kaloryczności i wielu składników odżywczych są wyjątkowo tanie. Kolejnym plusem jest fakt, że stanowią świetny dodatek niemal do każdego dania. Istnieje tysiące sposobów na przygotowanie tych warzyw. 

Kupując ziemniaki, warto zwrócić uwagę na zielone bulwy. Trzeba je natychmiast odrzucić, gdyż znajduje się w nich szkodliwa solanina. Ponadto nie należy moczyć ziemniaków przed ich gotowaniem, gdyż tracą one w ten sposób swoje cenne właściwości. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − piętnaście =