Marius Lindvik najlepszy w kwalifikacjach, Kamil Stoch ósmy

fot. facebook.com/Berkutschi.Skijumping/

Marius Lindvik wygrywa kwalifikacje do konkursu indywidualnego na skoczni dużej w Zhangjiakou. O niedosycie mogą mówić Polacy, którzy poza Kamilem Stochem spisali się dosyć przeciętnie.

Zmagania były za to bardzo udane dla Norwegów, albowiem drugie miejsce zajął inny z podopiecznych Alexandra Stoeckla – Halvor Egner Granerud. Tuż za nimi uplasowali się kolejno: Peter Prevc, Stefan Kraft i obecny rekordzista skoczni Danił Sadriejew, który oddał skok na odległość 136.5 metra. Lokatę niżej uzyskał Markus Eisenbichler. Niemiec po serii niezadowalających skoków w treningach zdaje się powoli zaprzyjaźniać z chińskim obiektem.

Miejsce 7. zajął Antti Aalto, natomiast pozycja 8. przypadła najwyżej sklasyfikowanemu z Polaków – Kamilowi Stochowi. Pierwszą dziesiątkę uzupełnili świeży złoty medalista olimpijski ze skoczni normalnej Ryoyu Kobayashi i nieobecny w tamtym konkursie Cene Prevc.

W kwalifikacjach wzięło udział 56 skoczków, a wśród nich czterech Biało-czerwonych. Reprezentanci Polski nie mieli większych problemów z uzyskaniem awansu do konkursu. W sobotę oprócz wspomnianego wcześniej Kamila Stocha ujrzymy Dawida Kubackiego (22. miejsce), Piotra Żyłę (27. miejsce) i debiutującego na igrzyskach olimpijskich Pawła Wąska (36. miejsce).

Konkurs planowany jest na godzinę 12:00. Poprzedzony będzie serią próbną, która rozpocznie się o 11:00.

Wyniki kwalifikacji do konkursu IO na skoczni dużej w Zhangjiakou:
1. Marius Lindvik (135 m; 136.4 pkt)
2. Halvor Egner Granerud (133.5 m; 131.6 pkt)
3. Peter Prevc (131 m; 128.3 pkt)
4. Stefan Kraft (128.5 m; 127.6 pkt)
5. Danił Sadriejew (136.5 ml 127.3 pkt)
6. Markus Eisenbichler (129 m; 123.3 pkt)
7. Antti Aalto (126.5 ml 122.5 pkt)
8. Kamil Stoch (128 m; 122.5 pkt)
9. Ryoyu Kobayashi (128 m; 122.5 pkt)
10. Cene Prevc (128.5 m; 121. pkt)

22. Dawid Kubacki (125.5 m; 112.5 pkt)
27. Piotr Żyła (120 m; 106.3 pkt)
36. Paweł Wąsek (117.5 m; 96.5 pkt)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *