Odrobina smaku – jesienne przepisy z sezonowych produktów!
2 min readWstajesz rano i zamiast ciepłego słońca wita Cię deszcz? To chyba pierwsza oznaka jesieni. Ciepłe popołudnia spędzane na plaży pora zamienić na te spędzane pod kocykiem, z dobrą herbatą i ulubionym serialem w tle. Co jednak zrobić, kiedy w kuchni mamy dużo sezonowych produktów z babcinego ogródka? Oto kilka pomysłów na jesienne dania!
Najlepszą potrawą, odwzorowującą idealnie kolory naszej złotej jesieni, jest domowa zupa z dyni, którą można nabyć o tej porze roku w dobrej cenie. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekty są naprawdę zaskakujące.
Potrzebne składniki:
· 500 ml bulionu warzywnego
· 600 g obranej i oczyszczonej dyni
· 200 g marchewki
· 200 g cebuli
· 2 ząbki czosnku
· łyżka masła, najlepiej klarowanego
· 3/4 szklanki mleka
· łyżeczka kurkumy
· łyżeczka imbiru
· sól, pieprz i ulubione zioła do smaku.
Przygotowanie:
1. Jeśli masz dużo czasu, to najpierw polecam upiec pokrojoną na plasterki dynię w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Nie jest to konieczne.
2. Marchew i cebulę obierz, dodaj masło, czosnek i wrzuć do garnka. Smaż na małym ogniu do uzyskania szklistego koloru cebuli. Dodaj dynię, przygotowany wcześniej bulion i gotuj do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie.
3. Przygotowany wywar dopraw według własnego uznania, dodaj mleko i zblenduj. Jeśli wolisz rzadszą zupę, wystarczy dodać więcej mleka i voilà! Gotowe! Smacznego 🙂
Czy zupa smakowała? Teraz pora na deser. Twoją aromatyczną kawę albo rozgrzewającą herbatę uzupełni szarlotka, bo jabłka jesienią smakują najlepiej 🙂
Składniki na ciasto kruche:
· 200 g masła lub margaryny
· 350 g mąki pszennej
· 1 jajko
· 30 g cukru wanilinowego lub z dodatkiem wanilii
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· łyżka drobnego cukru
1. Wszystkie składniki zagnieć na ciasto kruche, uformować kulkę, zawinąć folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotujesz mus jabłkowy. Potrzebne do tego będą:
· obrane jabłka (około 2 kg)
· łyżka cynamonu
· 3 goździki
· 3 łyżki cukru
· pół szklanki wody
2. Składniki wrzuć do garnka i duś pod przykryciem, często mieszając. Po około 15 minutach zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
3. Formę o wymiarach 26x26cm wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 przygotowanego ciasta przeznacz na wyklejenie formy. Następnie rozprowadź mus jabłkowy, a pozostałą część ciasta porozrywaj na kawałki i przełóż na jabłka. Tak przygotowaną blachę z naszym deserem należy piec w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do wystygnięcia.
Na koniec ukrój sobie duży kawałek i delektuj się całe popołudnie 🙂