23/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Przepis na zakręcone bułeczki z czekoladą

2 min read

fot. Julia Urbanek

fot. Julia Urbanek

Na początku marca, kiedy wszyscy zaczęliśmy funkcjonować zdalnie, drożdże rozchodziły się jak świeże bułeczki. Stały się towarem deficytowym. No bo kto nie chciał, siedząc całe dni w domu, spróbować swoich sił w wypiekach? Problem braku składników na sklepowych półkach został zażegnany, jednak nowe kuchenne umiejętności pozostały. Teraz kiedy znowu spędzamy więcej czasu w domu, szukamy sprawdzonych przepisów, żeby osłodzić sobie dzień. Na pewno ułatwią nam to drożdżowe bułeczki z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym.

Składniki na 12 bułeczek:

Ciasto

75g cukru
550g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
10g suchych drożdży
2 jajka
250 ml mleka
80g roztopionego i wystudzonego masło

 

Nadzienie

50g roztopionego masła
50g cukru
3 łyżeczki kakao
Cynamon
Pół tabliczki czekolady

 

Suche składniki mieszamy z mokrymi, dodając pod koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, do momentu, kiedy jest miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto lepi się nam do rąk, dodajemy odrobinę więcej mąki. Formujemy kulę, odkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Nasze ciasto potrzebuje około 1 godziny w cieplejszym miejscu na urośnięcie. Ciasto rośnie jak na drożdżach (w tym wypadku dosłownie) i w krótkim czasie podwaja swoją objętość.

Ciasto nam pięknie urosło, więc chwytamy za wałek i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach 40 × 50 cm. Pamiętajcie o podsypaniu stolnicy i wałka mąką!

Smarujemy prostokąt masłem, posypujemy mieszanką cukru z cynamonem, kakaem i startą czekoladą. Następnie zwijamy tak przygotowany, wzdłuż krótszego boku. Otrzymaną roladę kroimy na 3-4 cm kawałki, można to zrobić nożem albo mocną nicią (układamy ją pod zwiniętym ciastem i zaciskamy, przekrawając je). Tak przygotowane kawałki wkładamy do natłuszczonej, najlepiej prostokątnej blachy tak, żeby się lekko przytulały. Ponownie przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i dajemy trochę czasu na wyrośnięcie. Po 30 minutach wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po 18-20 minutach powinny być pięknie zarumienione i gotowe do jedzenia. Dodatkowo możemy zmieszać kilka łyżeczek cukru pudru z wrzątkiem lub wyciśniętym sokiem z cytryny i polukrować nasze bułeczki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − 3 =