Przepis na zakręcone bułeczki z czekoladą

fot. Julia Urbanek

Na początku marca, kiedy wszyscy zaczęliśmy funkcjonować zdalnie, drożdże rozchodziły się jak świeże bułeczki. Stały się towarem deficytowym. No bo kto nie chciał, siedząc całe dni w domu, spróbować swoich sił w wypiekach? Problem braku składników na sklepowych półkach został zażegnany, jednak nowe kuchenne umiejętności pozostały. Teraz kiedy znowu spędzamy więcej czasu w domu, szukamy sprawdzonych przepisów, żeby osłodzić sobie dzień. Na pewno ułatwią nam to drożdżowe bułeczki z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym.

Składniki na 12 bułeczek:

Ciasto

75g cukru
550g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
10g suchych drożdży
2 jajka
250 ml mleka
80g roztopionego i wystudzonego masło

 

Nadzienie

50g roztopionego masła
50g cukru
3 łyżeczki kakao
Cynamon
Pół tabliczki czekolady

 

Suche składniki mieszamy z mokrymi, dodając pod koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, do momentu, kiedy jest miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto lepi się nam do rąk, dodajemy odrobinę więcej mąki. Formujemy kulę, odkładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Nasze ciasto potrzebuje około 1 godziny w cieplejszym miejscu na urośnięcie. Ciasto rośnie jak na drożdżach (w tym wypadku dosłownie) i w krótkim czasie podwaja swoją objętość.

Ciasto nam pięknie urosło, więc chwytamy za wałek i nadajemy mu kształt prostokąta o wymiarach 40 × 50 cm. Pamiętajcie o podsypaniu stolnicy i wałka mąką!

Smarujemy prostokąt masłem, posypujemy mieszanką cukru z cynamonem, kakaem i startą czekoladą. Następnie zwijamy tak przygotowany, wzdłuż krótszego boku. Otrzymaną roladę kroimy na 3-4 cm kawałki, można to zrobić nożem albo mocną nicią (układamy ją pod zwiniętym ciastem i zaciskamy, przekrawając je). Tak przygotowane kawałki wkładamy do natłuszczonej, najlepiej prostokątnej blachy tak, żeby się lekko przytulały. Ponownie przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i dajemy trochę czasu na wyrośnięcie. Po 30 minutach wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po 18-20 minutach powinny być pięknie zarumienione i gotowe do jedzenia. Dodatkowo możemy zmieszać kilka łyżeczek cukru pudru z wrzątkiem lub wyciśniętym sokiem z cytryny i polukrować nasze bułeczki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *