18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Dzień chorwacki z Robertem Makłowiczem [AKTUALIZACJA]

2 min read

Koło studenckie SKN UG Bałkanika w ramach cyklu Bałkańskie Sastanci serdecznie zaprasza na „Dzień chorwacki”. Tym razem w podróż po tym bałkańskim regionie uczestników zabierze znany polski krytyk kulinarny oraz podróżnik Robert Makłowicz.

AKTUALIZACJA – 10.03.2020, godzina 22:42

Decyzją władz uczelni o zawieszeniu wszystkich zajęć, w tym również wydarzeń naukowych, sportowych i kulturalnych, z powodu zagrożenia koronawirusem spotkanie z Robertem Makłowiczem nie odbędzie się.

 

Wydarzenie odbędzie się w najbliższy czwartek, 12 marca 2020 r. o godzinie 13.00 na Wydziale Nauk Społecznych, w auli S208. Robert Makłowicz na jeden dzień przeniesie nas do Chorwacji. Przedstawi tajniki jej kuchni, jak i kultury tego kraju. Serdecznie zapraszamy miłośników różnych kuchni świata i nie tylko!

Uniwersyteckie koło naukowe „Bałkanika” działa już rok, bo dokładnie od marca 2019 roku. Opiekę nad kołem sprawują dr Tomasz Lenkiewicz, mgr Kornel Bielawski oraz mgr Dominik Bień. Celem grupy jest zgłębianie i promowanie kultury krajów bałkańskich wśród jak najszerszego grona odbiorców poprzez popularyzowanie charakterystycznej dla regionu literatury i muzyki, organizowanie spotkań z ekspertami i podróżnikami, czy też aktywizację społeczną w grach terenowych, których tematyka związana będzie z historią Bałkanów. Koło współpracuje z okolicznymi przedszkolami w ramach cyklu „W krainie baśni i legend bałkańskich”, od kwietnia prowadzi audycję „Tygielek bałkański” w Radiu MORS.

Robert Makłowicz, gość specjalny „Dnia chorwackiego” to publicysta, którego największą pasją jest kuchnia. Od lat jeździ po świecie w ramach licznych programów kulinarnych, których jest gospodarzem. Na miejscu poznaje smaki tych regionów, jak i kulturę ich mieszkańców. Kulinarne tajniki, jak i ciekawostki kulturowe, które udaje mu się zebrać, przekazuje polskim widzom, między innymi przez telewizyjne odbiorniki, ale i również w swoich licznych książkach. Na swoim koncie ma wiele tytułów, m.in. C.K. Kuchnia (1995), Dialogi języka z podniebieniem (2003), Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (2007).

 

Kiedy: 12 marca 2020, godz. 13.00

Gdzie: WNS UG, aula S208

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − trzy =