Kakaowo-marchewkowe pierniczki, czyli przepis na pachnące święta
2 min readJedną z rzeczy, która jako pierwsza przychodzi nam na myśl, kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, są pierniczki. Dom wypełnia wtedy intensywny, korzenny aromat, wspaniale wprowadzający nas w ten świąteczny klimat. Dla wielu osób przygotowywanie tego smakołyku to wspaniała tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Przepis, który przedstawię Wam za chwilę, może nieco odbiega od tradycyjnego, ale gwarantuję, że pierniczki będę równie pyszne! Dodatki takie jak marchew oraz kakao idealnie komponują się z korzennymi przyprawami. Jeśli nie przepadacie za marchewką – bez obaw, jest ona praktycznie niewyczuwalna. W ciasteczkach dominuje smak maślano-kakaowy, z nutą miodowo-korzenną. Pierniczki wyszły kruche, a przede wszystkim bardzo smaczne!
Czego potrzebujemy aby powstały nasze słodkości?
– ok. 2,5/3 szklanki mąki owsianej
– 1 jajko
– ok. 100 g masła
– 1,5 marchewki
– 2 łyżki kakao
– przyprawa do piernika
– 4 łyżki płynnego miodu
– erytrol/ksylitol/cukier – wg uznania
Jak krok po kroku przygotowujemy pierniczki?
- W misce mieszamy ze sobą suche składniki.
- Marchew ścieramy na drobnych oczkach.
- Do suchych składników dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz miód. Delikatnie zagniatamy.
- Na koniec dodajemy startą marchew i zagniatamy dalej, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. W razie, gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypujemy mąki.
- Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą bądź wkładamy do woreczka i umieszczamy na kilka minut w zamrażarce lub na 0,5 godziny lodówce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Wyciągamy ciasto z lodówki/zamrażarki, wałkujemy i przy pomocy foremek wykrawamy nasze pierniczki.
- Pieczemy ok. 10 minut.
Wszystkim życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!:)