Kakaowo-marchewkowe pierniczki, czyli przepis na pachnące święta

fot. Julita Wewiórka

Jedną z rzeczy, która jako pierwsza przychodzi nam na myśl, kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, są pierniczki. Dom wypełnia wtedy intensywny, korzenny aromat, wspaniale wprowadzający nas w ten świąteczny klimat. Dla wielu osób przygotowywanie tego smakołyku to wspaniała tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Przepis, który przedstawię Wam za chwilę,  może nieco odbiega od tradycyjnego, ale gwarantuję, że pierniczki będę równie pyszne! Dodatki takie jak marchew oraz kakao idealnie komponują się z korzennymi przyprawami. Jeśli nie przepadacie za marchewką – bez obaw, jest ona praktycznie niewyczuwalna. W ciasteczkach dominuje smak maślano-kakaowy, z nutą miodowo-korzenną. Pierniczki wyszły kruche, a przede wszystkim bardzo smaczne!

 

fot. Julita Wewiórka

Czego potrzebujemy aby powstały nasze słodkości?

– ok. 2,5/3 szklanki mąki owsianej

– 1 jajko

– ok. 100 g masła

– 1,5 marchewki

– 2 łyżki kakao

– przyprawa do piernika

– 4 łyżki płynnego miodu

– erytrol/ksylitol/cukier – wg uznania

 

Jak krok po kroku przygotowujemy pierniczki?

  1. W misce mieszamy ze sobą suche składniki.
  2. Marchew ścieramy na drobnych oczkach.
  3. Do suchych składników dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz miód. Delikatnie zagniatamy.
  4. Na koniec dodajemy startą marchew i zagniatamy dalej, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. W razie, gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypujemy mąki.
  5. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą bądź wkładamy do woreczka i umieszczamy na kilka minut w zamrażarce lub na 0,5 godziny lodówce.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  7. Wyciągamy ciasto z lodówki/zamrażarki, wałkujemy i przy pomocy foremek wykrawamy nasze pierniczki.
  8. Pieczemy ok. 10 minut.

fot. Julita Wewiórka

 

Wszystkim życzę smacznego oraz Wesołych Świąt!:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *