Pięć sposobów na szpinak
4 min readSmacznie, zdrowo i zielono – w ten sposób opisać można każdą potrawę, w skład której wchodzi szpinak. Kiedyś byłeś przekonany, że go nie lubisz, a mama zmuszała Cię do jedzenia go ze względu na witaminy? Dziś jednak szukasz inspiracji, żeby móc zrobić obiad, w którym nie zabraknie właśnie tej rośliny? Ten tekst jest więc dla Ciebie! A nawet jeśli dopiero próbujesz się do szpinaku przekonać, również zostań, bo nasze pomysły z pewnością Ci w tym pomogą.
Oprócz tego, że ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, to jeszcze świetnie smakuje. Na dodatek, jego kolor sprawia, że każda potrawa wygląda o niebo lepiej. Szpinak to coś, czym warto się zainteresować i co naprawdę warto wprowadzić do swojej diety. Jest bogaty w żelazo, czyli idealny dla anemików, ponadto zawiera wapń, jod, mangan, karoten oraz witaminy C, E, K, B1, B2, B6. Wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i, co bardzo ważne, jest niskokaloryczny. To chyba wystarczająco wiele powodów, by zapoznać się z naszymi pięcioma sposobami na szpinak.
1. Zupa szpinakowa
Danie smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu i syte – czyli propozycja idealna na obiad.
Czego będziesz potrzebować?
- Świeży lub mrożony szpinak
- 1 cebula
- Ząbek czosnku
- Masło
- Kostka rosołowa
- Sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. W tym czasie wypłucz, odsącz i posiekaj szpinak, a następnie dodaj go na patelnię. Całość przesmaż razem i zalej 1-1,5 litra zimnej wody, dodaj kostkę rosołową. Gotuj na małym ogniu i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
*Do zupy możesz dodać grzanki lub groszki ptysiowe.
2. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Dobry pomysł nie tylko na obiad, ale też na imprezę czy spotkania ze znajomymi.
Czego będziesz potrzebować?
- Ciasto naleśnikowe
- Szpinak (Świeży lub mrożony)
- Ser feta
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na patelni. Następnie dodaj do niej równie drobno posiekany czosnek i trzymaj przez chwilę na niewielkim ogniu. Następnie dodaj umyty, odsączony i posiekany szpinak i duś na średnim ogniu, do momentu aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Do tego dodaj ser i podsmaż całość ciągle mieszając, dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Teraz możesz już zabrać się za smażenie naleśników, a gdy te będą gotowe – za wykładanie na nie szpinakowego farszu.
To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad. Jeśli naleśniki pokroisz na mniejsze kawałki, świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy odwiedziny znajomych.
3. Jajka zapiekane ze szpinakiem
Szybkie śniadanie dla łasuchów, którzy raną wolą chwilę dłużej pospać, niż spędzać czas w kuchni.
Czego będziesz potrzebować?
- Jajka
- Szpinak (najlepiej całe liście)
- Ser feta
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Foremki odporne na wysoką temperaturę
Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie podsmaż go na rozgrzanej patelni. Dodaj do niego wcześniej umyty szpinak i smaż razem przez kilka chwil. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok, by za chwilę dodać pokruszony ser feta i wszystko razem wymieszać. Następnie zacznij przekładać mieszankę do nasmarowanych wcześniej masłem foremek. W rozdzielonych już porcjach szpinaku zrób wgłębienia i wbij do nich jajka. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj do momentu, aż zetnie się żółtko.
4. Zielone smoothie
Świeże, zielone i dodające energii koktajle to propozycja idealna na każdą porę dnia czy roku. Dodaje mnóstwo energii, a w dodatku świetnie smakuje.
Czego będziesz potrzebować?
- 2 dobrze upchane szklanki szpinaku
- 1,5 banana
- Kiwi
- Sok z pomarańczy
Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do blendera. Dodaj obrane i pokrojone kiwi oraz umyte liście szpinaku. Wlej do tego sok z pomarańczy i zacznij blendować. Po chwili otrzymasz pyszny koktajl, który wystarczy przelać do szklanki.
5. Zielona jajecznica
Kolejne śniadanie na szybko. Niby zwyczajne i proste, a zaskakuje smakiem.
Czego będziesz potrzebować?
- Jajka
- Szpinak
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Szpinak umyj i posiekaj. Następnie wrzuć go na rozgrzaną patelnię i podsmaż z wcześniej już obranym i drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem. Ciągle mieszaj aż do momentu ścięcia się jaj.