Wielkanocne wypieki z pomysłem

wielkanocCieszą zarówno oczy jak i kubki smakowe. Zachęcą do jedzenia nie tylko tych mniejszych łakomczuchów, starsi też chętnie po nie sięgają. Mowa o świątecznych wypiekach, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale też przyciągają wzrok na świątecznym stole. Przedstawiamy przepisy na wielkanocne wypieki z pomysłem.

Wielkanoc tuż, tuż. Przygotowania świąteczne ruszyły wielką parą. Jednak wciąż nie masz pomysłu czym zaskoczyć swoich bliskich? Tradycyjna babka czy mazurek wydają Ci się już odrobinę monotonne? Mamy trzy propozycje jak urozmaicić wielkanocne menu na słodko. Będzie kolorowo, wiosennie i … przepysznie!

Drożdżowe zajączki

zajączki

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml lekko podgrzanego mleka
  • opakowanie suszonych drożdży

Do smarowania :

  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody

Do dekoracji: pisaki cukrowe, perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy i wystudzamy masło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka i ciepłe mleko. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy płynne masło i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy dzielimy na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. Z wałka ciasta odcinamy bardzo wąskie paski (uszy). Łączymy części tworząc małe zajączki, na łączeniach smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarujemy zajączki roztrzepanym jajkiem połączonym z wodą . Wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika i pieczemy około 25 minut. Kiedy będą gotowe dekorujemy pisakami i perełkami cukrowymi.

Wielkanocne muffiny

muffiny wielkanocne

Składniki:

Suche:

  • 400g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16g cukru waniliowego

Mokre:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Krem:

  • 80 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 25 g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu (typu light)

Do dekoracji : ozdobne jajka czekoladowe

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formy na muffiny. Składniki suche mieszamy, dodajemy kolejno składniki mokre za każdym razem dokładnie mieszając. Napełniamy papilotki do połowy ich wysokości i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.20-30 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce. Żeby przygotować krem, najpierw miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwizdki i dekorujemy babeczkę. Na koniec układamy czekoladowe jajeczka.

Tartaletki z kajmakiem i czekoladą – mniejsza wersja mazurka

tartaletki

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 300 g masła
  • 3 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Na masę:

  • 800 g masy kajmakowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2000 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Sposób przygotowania:

Masło kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki, a potem szybko zagniatamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wałkujemy na grubość 4 -5 mm. Metalowe foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką tortową. W cieście wycinamy odpowiednio duże koła, za pomocą foremek. Wykładamy foremki dokładnie ciastem. Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut – na złoty kolor. Żeby przygotować masę, najpierw umieszczamy puszki masy kajmakowej we wrzącej wodzie. Czekoladę gorzką łamiemy na drobne kawałki. Do rondelka wkładamy składniki – masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Gdy uzyskamy już polewę czekoladową, dorzucamy połamaną w kostkę czekoladę gorzką – rozpuszczamy, a następnie łączymy składniki. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu nie przypalą się składniki). Upieczone i przestudzone babeczki wykładamy z foremek. Wypełniamy ich dno masą kajmakową, którą przykrywamy warstwą masy czekoladowej. Na sam koniec nasze tarteletki zdobimy świątecznie, na zdjęciu została zaprezentowana propozycja dekoracji z migdałów jako listów. Bukszpan, który jest niejadalnym elementem dekoracji, warto zastąpić rysunkiem wykonanym pisakiem dekoracyjnym, który będzie imitował łodygę.

Przepisy nie należą do trudnych, a największą przyjemnością będzie z pewnością dekorowanie gotowych wypieków. Wszystkie chwyty dozwolone – ma być dużo zajączków, jajeczek i bazi. Do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − dwanaście =