Przegląd kanałów YouTube: kulinaria

Gdy przyjrzymy się spisowi dostępnych stron, możemy zauważyć, że autorzy poszczególnych videoblogów starają się przedstawiać siebie jako znakomitych smakoszy i znawców sztuki kulinarnej. Zgodnie z własną myślą przewodnią już poprzez tytuły blogów przywołują oni najróżniejsze sensy kulturowe – niewerbalne doznania zmysłowe, ogromną pasję gotowania czy też kuchnię sygnowaną własnym autorytetem. Mowa o vlogerach kulinarnych! Oto piąta część przeglądu kanałów YouTube, tym razem tematem jest gotowanie.

Kocham gotować – videoblog Piotra Ogińskiego, znanego bardziej jako Pan Siemanko

kocham gotowac vlog kulinarnyJest to najbardziej znany videoblog poświęcony jedzeniu w Polsce. Piotrka Ogińskiego możecie także znać z programów kulinarnych takich jak Top Chef czy Hell’s Kitchen. Mężczyzna dzieli swoje filmiki na wiele kategorii, między innymi na: Grillowanie, Danie dla kulturystów, Śmieszne oraz Testowanie produktów.
Każdy z vlogów osiąga tysięczną oglądalność, a niektóre filmy mają nawet ponad milion wyświetleń.
Piotr znany jest przede wszystkim z tego, że próbuje odtwarzać produkty najbardziej znanych marek (np. Jak zrobić Coca Colę w domu, Jak zrobić domowe chipsy) i dania z sieciowych restauracji znanych na całym świecie (np. Jak zrobić frytki z Mc Donalda, Jak zrobić skrzydełka z KFC). Robi to w sposób zabawny, przez co ma ogromną ilość fanów. Kolejnym ważnym działem na kanale Piotra Ogińskiego jest testowanie jedzenia. Vloger porównuje jeden produkt spożywczy, jednak w kilku wariantach i z różnych firm. Zawsze robi to w ten sam sposób: pod każdy talerz wrzuca opakowanie produktu, żeby podczas smakowania nie sugerować się marką (wtedy ocena jest w pełni sprawiedliwa) i prosi kogoś z domowników (zazwyczaj operatora – swoją narzeczoną) o przemieszanie. Testy wykonywał między innymi na zupkach chińskich, ketchupach, mrożonych pizzach czy piwach.  Czasami posiłkuje się także innymi osobami – testerami.

 

Kotlet.TV – videoblog Pauliny Stępień

kotlet tvTo także jeden z największych blogów kulinarnych w Polsce. Paulina Stępien prowadzi zarówno kanał na YouTube jak i pisze bloga. Autorka wydała już nawet własną książkę pt. „Mała wielka uczta”. Vlog prowadzony jest z lekkością, zazwyczaj w zaciszu domowym.  Paulina Stępień działa już od ponad 5 lat przy czym cały czas się rozwija i trzyma wysoki poziom. Na kanale blogerki możemy znaleźć także – oprócz przepisów kulinarnych – różnego rodzaju poradniki (dotyczącym wyboru ryb do sushi, obierania warzyw czy owoców itp.), relacje z warsztatów czy kulinarnych podróży . Kobieta przygotowuje też potrawy ze znanymi szefami kuchni.

 

DOROTA.iN – videoblog Doroty Kamińskiej (dawniej: Pozytywna Kuchnia)

dorota.inMam wrażenie, że autorka vloga – Dorota Kamińska – o wiele bardziej zwraca uwagę na to jak wygląda, niż na to, jaką potrawę przygotowuje. W porównaniu z innymi blogami kulinarnymi, na których dominują filmiki, jej obrazy wyglądają bardziej kompetentnie. Już na pierwszy rzut oka widać, że jakość filmów jest lepsza. Inne vlogi kulinarne prowadzone są z większym luzem, w prywatnej kuchni. Blog Doroty ewidentnie stylizowany jest na programy kulinarne, które możemy oglądać na przykład na kanale Kuchnia+. Mamy czołówkę, po niej dodane są kadry z listą produktów jakie potrzebujemy do przygotowania dania. Na ubraniu vlogerki możemy dostrzec mikrofon, który dodatkowo świadczy o profesjonalizmie nagrań. Oprócz przepisów na blogu znajdziemy między innymi recenzje sprzętu AGD oraz książek i filmiki instruktażowe na temat dekoracyjnych podań.

 

VirenGotuje – videoblog Virena Bhandari’ego

viren gotujeVideoblog poświęcony kuchni indyjskiej. Autor jest Hindusem, w związku z czym zna temat dosłownie od kuchni. Mężczyzna zdradza przepisy swojej rodziny, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Nagrania powstają w jego kuchni, zazwyczaj ze statycznej kamery, aczkolwiek operator stosuje też przybliżenia i oddalenia, jednak bardzo często ma problemy ze złapaniem ostrości, przez co filmiki są w niezbyt dobrej jakości. Mimo to wszystko jest widoczne i jasne dla widza. Bloger bardzo dokładnie tłumaczy każdy przepis, przedstawia listę składników i pokazuje sposób wykonania. Nie ma problemów z językiem polskim, a jego dużym atutem jest fakt, że tworzy filmy w taki sposób, że oddziałują na wiele zmysłów. Dla miłośników egzotycznej kuchni to idealny adres!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *