18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Korzyści z jedzenia czekolady dla zdrowia 

2 min read

Czekolada jest jednym z ulubionych słodyczy. Poprawia humor, pomaga się skupić, a przede wszystkim wybornie smakuje. Wiele osób boi się jednak po nią sięgać ze względu na jej dużą kaloryczność. Czy jedzenie czekolady niesie jakieś korzyści?

Dodaje mnóstwo energii 

Po spożyciu czekolady często odczuwa się pobudzenie, jakby dostało się nagły zastrzyk energii. Dzieje się tak ze względu na dużą ilość węglowodanów, magnezu i żelaza, których dostarcza do naszego organizmu. Czekolada zawiera także składniki, które podnoszą poziom serotoniny, co znacznie poprawia samopoczucie.  

Duże wsparcie dla organizmu 

Czekolada zawiera dużo cynku, który pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Dowiedziono również, że teobromina znajdująca się w ciemnej czekoladzie wspomaga pracę nerek i łagodzi kaszel. Ponadto, zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą. 

Jest to również bardzo dobre źródło magnezu, który jest niezbędny dla układu nerwowego i serca, chroni je przed niedotlenieniem. Czekolada działa także przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i przeciwskurczowo. 

Opóźnia procesy starzenia i przyspiesza odchudzanie 

Wielu specjalistów twierdzi, że czekolada jest w stanie przyspieszyć odchudzanie. Dzieje się tak, ponieważ przyspiesza ona metabolizm, daje uczucie sytości, dzięki czemu finalnie spożywamy mniej. Właściwości czekolady są wykorzystywane nawet w kosmetyce, gdyż znacznie uelastycznia i nawilża skórę. 

Czy czekolada jest dla wszystkich? 

Mimo tych wszystkich plusów, jakie niesie spożywanie czekolady, należy pamiętać także o jej minusach. Jedzenia jej powinny unikać osoby o wrażliwym układzie trawiennym czy borykające się z cukrzycą. Ponadto, czekolada jest jednym z najczęstszych alergenów. Nierzadko powoduje zgagę, ból głowy i zaparcia, a jej nadmierne spożywanie prowadzi do nadwagi. 

Kupując czekoladę, warto zwrócić uwagę na etykietę. Najlepiej wybierać taką, w której zawartość masy kakaowej wynosi co najmniej 70%. Jej skład powinien być jak najkrótszy i przede wszystkim nie powinna zawierać oleju palmowego. Wskazana dzienna porcja czekolady wynosi 3 kostki, co warto wziąć pod uwagę zajadając się tą słodyczą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 3 =