Jesienna zupa z dyni z kurkumą i chili
2 min readZ czym w kuchni kojarzy mi się jesień? Oczywiście z dynią! Pierwszym, co przychodzi mi do głowy, kiedy o niej myślę, jest zupa krem z dyni z kurkumą i chili. Dziś pokażę Wam jak w łatwy i przyjemny sposób ją przygotować. Zapraszam!
Co będziemy potrzebować?
- Mała dynia (po obraniu powinno być około pół kilograma)
- 4 średnie ziemniaki (około 300g)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku (jeśli bardzo go lubicie, dajcie więcej)
- 1 pomidor
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 20g masła
- Ziarenka chili
- Przyprawy: sól, zmielone chili
- Śmietana 18%
Krok 1
Dynię obieramy oraz usuwamy czubek. Wybieramy pestki i dokładnie czyścimy dynię w środku dłonią.
Krok 2
Oczyszczoną dynię oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek siekamy drobno.
Krok 3
Cebulkę oraz czosnek podsmażamy na maśle w garnku co chwilę mieszając. Dodajemy dynię, ziemniaki, kurkumę, sól i zmielone chili. Całość podsmażamy jeszcze ok. 10 minut ciągle mieszając.
Krok 4
Wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 15 minut do gotowania. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka.
Krok 5
Obranego i pokrojonego pomidora dodajemy do garnka, mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut. Można ułatwić sobie obieranie pomidora parząc go wcześniej we wrzątku.
Krok 6
Jeśli warzywa są już miękkie całość blendujemy do powstania gładkiej masy. Jeśli są jeszcze twarde, gotujemy aż zmiękną.
Na koniec dodajemy ziarenka chili oraz śmietanę – ja robię to już na talerzu. Można dodać też swoje ulubione dodatki, np. ziarenka słonecznika, pietruszkę, bazylię. SMACZNEGO!
Pssst… Zostało Wam trochę dyni? To dobrze! Już niedługo pokażę Wam kolejne przepisy z jej wykorzystaniem! Tym razem może coś na słodko?