5 w 1, czyli Nutella i 5 różnych pyszności
3 min readKrem czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa. Każdemu zapewne utkwiła w pamięci reklama tego produktu jako doskonałej propozycji na śniadanie. Jednak to nie tylko „znakomita opcja pełnowartościowego posiłku”, ale i dodatek do wielu dań, a wręcz mówiąc podstawa pysznego deseru.
Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele marek, które oferują swój własny krem. Oprócz typowo czekoladowego możemy znaleźć czekoladowo- orzechowy, orzechowy, toffi i inny krem. Zakup produktu zależy tylko i wyłącznie od naszego smaku. Najczęściej jemy go w formie kanapek, ale możemy wykorzystać go również do innych dań. Mamy dla Was pięć banalnych i pysznych przepisów!
Kawa
Składniki:
- 5 kostek lodu kawowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżki nutelli
- bita śmietana
Przygotowanie:
Wlej mleko do blendera/ miksera, dodaj nutellę i miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu, które następnie zalej powstałą miksturą i ozdób bitą śmietaną. Kawę możesz przyozdobić płatkami czekolady lub cynamonem.
Ruloniki z kremem czekoladowym
Składniki:
- Nutella
- chleb tostowy
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Odkrój krawędzie chleba, a pozostały miękki środek delikatnie rozwałkuj. Na tak powstałym placku rozsmaruj nutellę i zwiń w rulonik. Zrób tak z pozostałymi kromkami. W misce roztrzep jajko, maczaj w nim powstałe roladki i układaj na rozgrzanym oleju na patelni. Smaż do złotego koloru. W drugiej misce wymieszaj cukier z cynamonem, usmażone ruloniki obtocz w posypce.
Rogaliki
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Nutella
- 1 banan
- 1 jajko
- cukier
Przygotowanie:
Obranego banana pokrój na cienkie plasterki. Ciasto francuskie podziel na równe trójkąty. Na każdy z nich rozsmaruj łyżeczkę kremu czekoladowego i ułóż po dwa plasterki owocu. Zawinięte rogaliki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka z Nutelli
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki Nutelli
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszaj suche składniki, później dodaj mokre i zagnieć do ich połączenia. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia układaj uformowane ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Czekoladowe muffiny z kremem
Składniki:
- 1 kostka i 20 dag masła
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 70 dag mąki
- 20 dag cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka Nutelli
Przygotowanie:
Rozpuść 20 dag masła i wraz z innymi mokrymi składnikami wymieszaj w jednej misce, zaś w drugiej wymieszaj składniki suche. Połącz zawartości obu mis i wymieszaj do dokładnego połączenia. Ciasto przelej do papilotek, piecz je przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia przygotuj krem. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj na puch, a następnie dodawaj po łyżce Nutelii. Ostudzone muffiny udekoruj kremem. Na wierzch możesz ułożyć pokrojone truskawki.
Smacznego!