5 w 1, czyli Nutella i 5 różnych pyszności

http://foter.com/f/photo/3206303857/937f0ff366/

http://foter.com/f/photo/3206303857/937f0ff366/

Krem czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa. Każdemu zapewne utkwiła w pamięci reklama tego produktu jako doskonałej propozycji na śniadanie. Jednak to nie tylko “znakomita opcja pełnowartościowego posiłku”, ale i dodatek do wielu dań, a wręcz mówiąc podstawa pysznego deseru.

Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele marek, które oferują swój własny krem. Oprócz typowo czekoladowego możemy znaleźć czekoladowo- orzechowy, orzechowy, toffi i inny krem. Zakup produktu zależy tylko i wyłącznie od naszego smaku. Najczęściej jemy go w formie kanapek, ale możemy wykorzystać go również do innych dań. Mamy dla Was pięć banalnych i pysznych przepisów!

Kawa

Składniki:

  • 5 kostek lodu kawowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki nutelli
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Wlej mleko do blendera/ miksera, dodaj nutellę i miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu, które następnie zalej powstałą miksturą i ozdób bitą śmietaną. Kawę możesz przyozdobić płatkami czekolady lub cynamonem.

Ruloniki z kremem czekoladowym

Składniki:

  • Nutella
  • chleb tostowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Odkrój krawędzie chleba, a pozostały miękki środek delikatnie rozwałkuj. Na tak powstałym placku rozsmaruj nutellę i zwiń w rulonik. Zrób tak z pozostałymi kromkami. W misce roztrzep jajko, maczaj w nim powstałe roladki i układaj na rozgrzanym oleju na patelni. Smaż do złotego koloru. W drugiej misce wymieszaj cukier z cynamonem, usmażone ruloniki obtocz w posypce.

Rogaliki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Nutella
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • cukier

Przygotowanie:

Obranego banana pokrój na cienkie plasterki. Ciasto francuskie podziel na równe trójkąty. Na każdy z nich rozsmaruj łyżeczkę kremu czekoladowego i ułóż po dwa plasterki owocu. Zawinięte rogaliki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka z Nutelli

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki Nutelli

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj suche składniki, później dodaj mokre i zagnieć do ich połączenia. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia układaj uformowane ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

Czekoladowe muffiny z kremem

Składniki:

  • 1 kostka i 20 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 70 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka Nutelli

Przygotowanie:

Rozpuść 20 dag masła i wraz z innymi mokrymi składnikami wymieszaj w jednej misce, zaś w drugiej wymieszaj składniki suche. Połącz zawartości obu mis i wymieszaj do dokładnego połączenia. Ciasto przelej do papilotek, piecz je przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia przygotuj krem. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj na puch, a następnie dodawaj po łyżce Nutelii. Ostudzone muffiny udekoruj kremem. Na wierzch możesz ułożyć pokrojone truskawki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + jedenaście =