5 w 1, czyli Nutella i 5 różnych pyszności

http://foter.com/f/photo/3206303857/937f0ff366/

http://foter.com/f/photo/3206303857/937f0ff366/

Krem czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa. Każdemu zapewne utkwiła w pamięci reklama tego produktu jako doskonałej propozycji na śniadanie. Jednak to nie tylko „znakomita opcja pełnowartościowego posiłku”, ale i dodatek do wielu dań, a wręcz mówiąc podstawa pysznego deseru.

Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele marek, które oferują swój własny krem. Oprócz typowo czekoladowego możemy znaleźć czekoladowo- orzechowy, orzechowy, toffi i inny krem. Zakup produktu zależy tylko i wyłącznie od naszego smaku. Najczęściej jemy go w formie kanapek, ale możemy wykorzystać go również do innych dań. Mamy dla Was pięć banalnych i pysznych przepisów!

Kawa

Składniki:

  • 5 kostek lodu kawowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki nutelli
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Wlej mleko do blendera/ miksera, dodaj nutellę i miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu, które następnie zalej powstałą miksturą i ozdób bitą śmietaną. Kawę możesz przyozdobić płatkami czekolady lub cynamonem.

Ruloniki z kremem czekoladowym

Składniki:

  • Nutella
  • chleb tostowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Odkrój krawędzie chleba, a pozostały miękki środek delikatnie rozwałkuj. Na tak powstałym placku rozsmaruj nutellę i zwiń w rulonik. Zrób tak z pozostałymi kromkami. W misce roztrzep jajko, maczaj w nim powstałe roladki i układaj na rozgrzanym oleju na patelni. Smaż do złotego koloru. W drugiej misce wymieszaj cukier z cynamonem, usmażone ruloniki obtocz w posypce.

Rogaliki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Nutella
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • cukier

Przygotowanie:

Obranego banana pokrój na cienkie plasterki. Ciasto francuskie podziel na równe trójkąty. Na każdy z nich rozsmaruj łyżeczkę kremu czekoladowego i ułóż po dwa plasterki owocu. Zawinięte rogaliki ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka z Nutelli

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki Nutelli

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj suche składniki, później dodaj mokre i zagnieć do ich połączenia. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia układaj uformowane ciasteczka. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

Czekoladowe muffiny z kremem

Składniki:

  • 1 kostka i 20 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 70 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka Nutelli

Przygotowanie:

Rozpuść 20 dag masła i wraz z innymi mokrymi składnikami wymieszaj w jednej misce, zaś w drugiej wymieszaj składniki suche. Połącz zawartości obu mis i wymieszaj do dokładnego połączenia. Ciasto przelej do papilotek, piecz je przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. W czasie pieczenia przygotuj krem. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj na puch, a następnie dodawaj po łyżce Nutelii. Ostudzone muffiny udekoruj kremem. Na wierzch możesz ułożyć pokrojone truskawki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *