Gruszki na wiosnę

gruszkaMało kto wie, że gruszki  mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają one jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, a znajdujący się w tych owocach  bor poprawia pracę mózgu. Biorąc pod uwagę te właściwości warto zajrzeć do kuchni i zrobić pyszny deser, właśnie z gruszkami.

I. Tarta z gruszkami i orzechami

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy

Na masę:

  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 60 dag  gruszek
  • 2 kieliszki gruszkówki

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  2. Następnie rozwałkuj na placek, część ciasta odetnij na paski, resztą wyłóż foremkę. Przykryj papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  3. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z gruszkami i skrop wszystko nalewką gruszkową.
  4. Przełóż na ciasto. Na wierzchu ułóż kratkę z ciasta. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.

gruszki-2II. Gruszki w rozmarynie

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 400 ml wody
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 10 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 5 gałązek rozmarynu
  • ocet winny

Przygotowanie:

  1. 2 kg gruszek obierz i oczyść. Zagotuj 400 ml wody z 1 kg cukru, dodaj łyżeczkę gorczycy, 10 goździków, laskę cynamonu i 5 gałązek rozmarynu. Wlej 600 ml octu winnego. Włóż gruszki, gotuj 20 min.
  2. Gruszki i rozmaryn umieść w słoikach. Zalej gorącym syropem. Zakręć, pasteryzuj w piekarniku 15 min.

III. Miodowe gruszki z żurawiną

Składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek dżemu żurawinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 kieliszek brandy lub innego aromatycznego alkoholu

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połówki i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Gruszki skrop sokiem cytrynowym i alkoholem. Posmaruj miodem wymieszanym z masłem i imbirem. Ułóż na tackach do grillowania przekrojoną częścią do dołu.  Piecz 5–6 minut.
  3. Gruszki odwróć na drugą stronę. Posmaruj ponownie mieszanką miodową. W miejsce po gniazdach nasiennych włóż żurawiny. Piecz teraz 7–8 minut, aż gruszki będą miękkie.
  4. Podawaj na gorąco posypane cienko pokrojoną skórką pomarańczową.

IV. Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag dżemu morelowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 kg twardych gruszek
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Na koniec ciasto wymieszaj z pianą z białek, a następnie rozsmaruj je na blasze natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Powierzchnię wyrównaj nożem.
  2. Gruszki obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta.
  3. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Ciepłe ciasto czekoladowe posmaruj podgrzanym dżemem morelowym. Ostudź, pokrój na kwadraty.

V. Gruszka Piękna Helena

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 12 kulek lodów waniliowych

Przygotowanie:

  1. Do rondla wlej 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodaj cukier i wanilię. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Gruszki obierz. Pozostawiając ogonek, wydrąż nasiona.
  2. Gruszki ustaw pionowo w syropie i gotuj 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjmij, odsącz i ostudź. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.
  3. Do rondelka wlej 3 łyżki wody, dodaj masło, wrzuć pokruszoną czekoladę, wlej brandy i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdejmij z ognia.
  4. Czekolada: najlepiej rozpuść ją na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zwarzyć.
  5. Na talerzach połóż po trzy kulki lodów waniliowych, w środek wstaw pionowo gruszkę, polej gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posyp prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. owocem jeżyny lub konfiturą pomarańczową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *