Przepis na wytrawne naleśniki, czyli smaki dzieciństwa w nowej odsłonie
3 min readDla wielu z nas naleśniki to smak, który kojarzy nam się z dzieciństwem. Kogo z nas mama bądź babcia nie raczyła tym smakołykiem, gdy byliśmy mali? Naleśniki to potrawa kultowa i ponadczasowa, która robi furorę do dziś. 😉 Nic w tym dziwnego, ponieważ danie to ma same plusy – nie dość, że jest smaczne, to na dodatek tanie oraz banalnie proste w przygotowaniu. Co jeszcze jest fajnego w naleśnikach? Przede wszystkim to, że możemy je łączyć ze wszystkim czego tylko dusza zapragnie. Warzywa, owoce, twaróg, dżemy – naleśniki idealnie komponują się z każdym dodatkiem. Obecnie możemy spotkać się z wieloma ciekawymi pomysłami na to danie. Jeden z nich przedstawię wam dziś ja. 😊 Będzie to naprawdę aromatyczna kompozycja smakowa, która mam nadzieję zadowoli wasze brzuszki oraz podniebienia.
Moja propozycja to zapiekane naleśniki w wersji wytrawnej z dwoma różnymi farszami: farszem zielonym, w którym królować będzie cukinia wraz ze świeżą pietruszką, pieczarkami i curry oraz farszem czerwonym, przygotowanym ze świeżych pomidorów, papryki, pomidorów suszonych, z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz chili.
Dodatki w postaci tego typu przypraw idealnie sprawdzą się w zimowe, mroźne dni, gdyż znane są ze swoich właściwości rozgrzewających. Mało tego! Mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm, o który należy szczególnie dbać właśnie zimą. Użyta w przepisie mieszanka curry może nam w tym skutecznie pomóc.
Kurkuma, która jest jej podstawowym składnikiem, zawiera bardzo cenną kurkuminę. Hamuje ona przede wszystkim rozwój komórek nowotworowych, a także wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, tym samym wzmacniając naszą odporność. Z kolei pieprz czarny oraz kapsaicyna zawarta w chili odpowiadają za prawidłowe trawienie i przyspieszają metabolizm. Nie wspomnę już o wielu wartościowych składnikach odżywczych, których dostarczają nam cukinia, pomidory, czy też czerwona papryka.
Jak widzicie, będzie nie tylko smacznie, ale też bardzo zdrowo!
A teraz zapraszam do lektury i do roboty! 😊
NALEŚNIKI:
SKŁADNIKI (6 SZTUK):
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mleka
- Sól
- Pieprz
- Dowolna mieszanka ziół
- Odrobina oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy na gładką, jednolitą masę.
- Na małej patelni rozgrzewamy olej. Nalewamy jedną łyżkę wazową ciasta i smażymy, aż nasze naleśniki będą zarumienione.
FARSZ ZIELONY:
SKŁADNIKI:
- 1 mała cebula
- 1 cukinia
- 300 g pieczarek
- sól
- czarny pieprz
- 1 ząbek czosnku
- Curry
- ½ pęczka natki pietruszki
- Odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulkę na złoty kolor.
- Pieczarki kroimy w plasterki, cukinię w kostkę i dorzucamy do zarumienionej cebuli.
- Gdy nasze składniki zmiękną dodajemy przyprawy oraz czosnek. Dusimy jeszcze przez chwilę.
FARSZ CZERWONY:
SKŁADNIKI:
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- Kilka sztuk suszonych pomidorów
- Sól
- Pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku
- Papryka słodka
- Papryczka chili
- Papryka wędzona
- Odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
- Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli. Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy na patelnię pokrojone suszone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość doprawiamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Kiedy wszystko mamy już przygotowane czas na faszerowanie naszych naleśników. Na każdą sztukę nakładamy naprzemiennie nasze farsze i zawijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch układamy plastry mozzarelli. Całość pieczemy w 180 stopniach aż do rozpuszczenia się sera.
Naleśniki najlepiej smakują posypane świeżą pietruszką w towarzystwie roszponki 😊
Wszystkim naleśnikożercom życzę smacznego! 😊