Pieczarki faszerowane mięsem i papryką – przepis
2 min readMarzy Ci się smaczny obiad, a w kuchni nie ma wiele rzeczy albo twój portfel woła o pomstę do nieba? Wystarczy kilka niedrogich składników, które często mamy w domu, by przygotować pyszny posiłek. Zapraszam na faszerowane pieczarki z mięsem!
Co będziemy potrzebować?
- 6 dużych pieczarek
- 250g mięsa mielonego
- 1 mniejsza czerwona papryka
- 1 mała cebula
- Garstka starkowanego sera
- Ulubione przyprawy, w moim przypadku: papryka czerwona wędzona, sól, pieprz, oregano
Krok 1
Obieramy pieczarki, wycinamy nóżkę i blaszki. Z pieczarek powinny powstać miseczki na farsz, odkładamy je na później. Połowę nóżek i blaszek kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i paprykę również czyścimy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Gdy już będzie dobrze nagrzana podsmażamy cebulę, skrojone kawałki pieczarek oraz paprykę cały czas mieszając.
Krok 3
Podsmażone składniki mieszamy z mięsem mielonym. Doprawiamy je ulubionymi przyprawami. Ja doprawiłam wędzoną papryką, oregano oraz standardowo solą i pieprzem.
Krok 4
Pieczarki napełniamy farszem, tak by wystawał on ok. centymetr nad pieczarkę.
Krok 5
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pieczarki w niewielkich odstępach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut używając grzałki dolnej i górnej. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypujemy żółtym serem.
SMACZNEGO!