Jedno ciasto – dwie tarty
2 min readTarty to sprawdzony sposób na każdą okazję. Proste do zrobienia ciasto i farsz, który można stworzyć z ulubionych składników. Ciekawi, jak szybko przygotować coś dobrego?
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag masła
jajko
½ łyżeczki curry
sól
Z podanych składników zagniatamy ciasto. By wystarczyło go na dwie tarty, podwajamy porcje składników. Formy do tart smarujemy tłuszczem (masło lub margaryna) i wyklejamy przygotowanym ciastem. Następnie wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wkładamy formy do nagrzanego do 180ْC piekarnika, na ok.10 min. Ciasto powinno się tylko delikatnie zapiec. Teraz zabieramy się za farsze do tart.
Tarta z salami i pomidorami
Farsz:
kilka plastrów salami i żółtego sera
3 jajka
1,5 szklanki gęstej śmietany
2-3 pomidory
sól, pieprz
szczypiorek do ozdoby
Na upieczonym cieście układamy plastry salami i sera. Ze śmietany, rozkłóconych jajek i przypraw robimy sos, który rozlewamy delikatnie na tarcie. Na końcu układamy na niej pokrojone w plastry pomidory. Ozdabiamy szczypiorkiem. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 25 min (180ْC).
Tarta z papryką
Farsz:
dwie duże cebule
pół czerwonej papryki
10 dag szynki
½ szklanki gęstej śmietany
3 jaja
sól, pieprz
Tym razem nasz spód przykrywamy podsmażoną wcześniej cebulą, szynką i papryką. Tak jak wcześniej, ze śmietany, rozkłóconych jajek, soli i pieprzu tworzymy sos, którym zalewamy farsz. Przygotowaną i gotową do wstawienia do piekarnika tartę możemy ozdobić jeszcze szczypiorkiem. Pieczemy w 180ْC przez ok. 25 min.
Smacznego!