Jedno ciasto – dwie tarty

tarty dwieTarty to sprawdzony sposób na każdą okazję. Proste do zrobienia ciasto i farsz, który można stworzyć z ulubionych składników. Ciekawi, jak szybko przygotować coś dobrego?

 Ciasto:

1,5 szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

12 dag masła

jajko

½ łyżeczki curry

sól

Z podanych składników zagniatamy ciasto. By wystarczyło go na dwie tarty, podwajamy porcje składników. Formy do tart smarujemy tłuszczem (masło lub margaryna) i wyklejamy przygotowanym ciastem. Następnie wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wkładamy formy do nagrzanego do 180ْC piekarnika, na ok.10 min. Ciasto powinno się tylko delikatnie zapiec. Teraz zabieramy się za farsze do tart.

Tarta z salami i pomidorami

Farsz:

kilka plastrów salami i żółtego sera

3 jajka

1,5 szklanki gęstej śmietany

2-3 pomidory

sól, pieprz

szczypiorek do ozdoby

Na upieczonym cieście układamy plastry salami i sera. Ze śmietany, rozkłóconych jajek i przypraw robimy sos, który rozlewamy delikatnie na tarcie. Na końcu układamy na niej pokrojone w plastry pomidory. Ozdabiamy szczypiorkiem. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 25 min (180ْC).

tartapom

Tarta z papryką

 Farsz:

dwie duże cebule

pół czerwonej papryki

10 dag szynki

½ szklanki gęstej śmietany

3 jaja

sól, pieprz

Tym razem nasz spód przykrywamy podsmażoną wcześniej cebulą, szynką i papryką. Tak jak wcześniej, ze śmietany, rozkłóconych jajek, soli i pieprzu tworzymy sos, którym zalewamy farsz. Przygotowaną i gotową do wstawienia do piekarnika tartę możemy ozdobić jeszcze szczypiorkiem. Pieczemy w 180ْC przez ok. 25 min.

P1010784

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + 16 =