Sałatki na grilla
2 min readSzaszłyki, kiełbaski i karkówki – to standardowe menu na grilla. Najczęstszym dodatkiem do nich jest ketchup i musztarda, jednak warto dodać do takiego posiłku również sałatki. Warto by były lekkie i dobrze komponowały się z daniami z rusztu.
Początek maja nie zachwycał. Jednak z każdym kolejnym dniem jest coraz cieplej, a to oznacza start sezonu grillowego. W końcu można zjeść długo wyczekiwane szaszłyki czy inne pyszności przyrządzone na ruszcie grilla. Dobrym dodatkiem będą sałatki. Idealnie skomponowane, połączą się z daniami i pięknie przyozdobią stół. Przedstawimy kilka propozycji, które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bombą witaminową i zdrowym uzupełnieniem posiłku.
Warzywne trio
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 pomidory
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente. Jajka i pomidory podziel na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej ułożone na półmisku warzywa oraz jajka.
Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 długi ogórek
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- Sos koperkowo – ziołowy Knorr
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Makaron włóż do garnka i zalej wrzątkiem, zostaw tak pod przykryciem na godzinę. Pokrojoną pierś z kurczaka usmaż, a ogórek wraz ze skórką zetrzyj na tarce na największych oczkach. Zrób sos koperkowo – ziołowy według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odcedź makaron, pokrój i przełóż do miski. Dodaj do niej kurczaka, ogórek, przygotowany sos, posiatkowany koperek, majonez i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka szczypiorku z dymką
- 4 ogórki konserwowe
- 1 opakowanie sera feta
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj oskrobane ziemniaki i po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojony ser, ogórki, szczypiorek z dymką. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawami i wymieszaj z sałatką.
Smacznego!