23/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Sałatki na grilla

2 min read

kmzywnzm5mzusntazmzgwntmf635949_7__mediumSzaszłyki, kiełbaski i karkówki – to standardowe menu na grilla. Najczęstszym dodatkiem do nich jest ketchup i musztarda, jednak warto dodać do takiego posiłku również sałatki. Warto by były lekkie i dobrze komponowały się z daniami z rusztu.

Początek maja nie zachwycał. Jednak z każdym kolejnym dniem jest coraz cieplej, a to oznacza start sezonu grillowego. W końcu można zjeść długo wyczekiwane szaszłyki czy inne pyszności przyrządzone na ruszcie grilla. Dobrym dodatkiem będą sałatki. Idealnie skomponowane, połączą się z daniami i pięknie przyozdobią stół. Przedstawimy kilka propozycji, które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bombą witaminową i zdrowym uzupełnieniem posiłku.

Warzywne trio

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente. Jajka i pomidory podziel na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej ułożone na półmisku warzywa oraz jajka.

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 długi ogórek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • Sos koperkowo  ziołowy Knorr
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:

Makaron włóż do garnka i zalej wrzątkiem, zostaw tak pod przykryciem na godzinę. Pokrojoną pierś z kurczaka usmaż, a ogórek wraz ze skórką zetrzyj na tarce na największych oczkach. Zrób sos koperkowo – ziołowy według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odcedź makaron, pokrój i przełóż do miski. Dodaj do niej kurczaka, ogórek, przygotowany sos, posiatkowany koperek, majonez i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka szczypiorku z dymką
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 opakowanie sera feta
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj oskrobane ziemniaki i po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojony ser, ogórki, szczypiorek z dymką. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawami i wymieszaj z sałatką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + dziewiętnaście =