Kokoska – ciasto na każdą okazję
2 min readKokoska to ciasto idealne na każdą okazję. Pokocha je każdy wielbiciel tropików. Zapraszamy więc na kolejny przepis na niezbyt skomplikowany w przygotowaniu przysmak. Czas na kokoskę!
Składniki na biszkopt:
4 jajka
Pół szklanki mąki pszennej
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Składniki na ciasto kokosowe:
4 białka
Szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
Łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
Cukier wanilinowy
5 łyżek cukru
Kostka masła
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka ciągle miksując. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto kokosowe: Białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę przekładamy do blaszki o takim samym rozmiarze jak poprzednio i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: Żółtka, cukier wanilinowy i mąkę mieszamy z odrobiną zimnego mleka aż powstanie gładka masa. Resztę mleka gotujemy, a gdy zaczyna wrzeć przelewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i czekamy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy kostkę masła i dodajemy do niego budyń i dalej ucieramy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Biszkopt smarujemy kremem, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Całość polewamy polewą.
Przepis na polewę:
15 dag margaryny
15 dag pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy aż składniki całkowicie się połączą. Trzeba jednak pamiętać, że polewy nie możemy zagotować.