Kokoska – ciasto na każdą okazję

kokosKokoska to ciasto idealne na każdą okazję. Pokocha je każdy wielbiciel tropików. Zapraszamy więc na kolejny przepis na niezbyt skomplikowany w przygotowaniu przysmak. Czas na kokoskę!

Składniki na biszkopt:

4 jajka

Pół szklanki mąki pszennej

Pół szklanki mąki ziemniaczanej

Łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody

Składniki na ciasto kokosowe:

4 białka

Szklanka cukru

20 dag wiórek kokosowych

Łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

½ litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

3 żółtka

Cukier wanilinowy

5 łyżek cukru

Kostka masła

Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka ciągle miksując. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto kokosowe: Białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę przekładamy do blaszki o takim samym rozmiarze jak poprzednio i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem: Żółtka, cukier wanilinowy i mąkę mieszamy z odrobiną zimnego mleka aż powstanie gładka masa. Resztę mleka gotujemy, a gdy zaczyna wrzeć przelewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i czekamy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy kostkę masła i dodajemy do niego budyń i dalej ucieramy, aż do uzyskania jednolitego kremu.

Biszkopt smarujemy kremem, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Całość polewamy polewą.

 

Przepis na polewę:

15 dag margaryny

15 dag pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy aż składniki całkowicie się połączą. Trzeba jednak pamiętać, że polewy nie możemy zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *