Kokoska – ciasto na każdą okazję

kokosKokoska to ciasto idealne na każdą okazję. Pokocha je każdy wielbiciel tropików. Zapraszamy więc na kolejny przepis na niezbyt skomplikowany w przygotowaniu przysmak. Czas na kokoskę!

Składniki na biszkopt:

4 jajka

Pół szklanki mąki pszennej

Pół szklanki mąki ziemniaczanej

Łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody

Składniki na ciasto kokosowe:

4 białka

Szklanka cukru

20 dag wiórek kokosowych

Łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

½ litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

3 żółtka

Cukier wanilinowy

5 łyżek cukru

Kostka masła

Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka ciągle miksując. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto kokosowe: Białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę przekładamy do blaszki o takim samym rozmiarze jak poprzednio i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem: Żółtka, cukier wanilinowy i mąkę mieszamy z odrobiną zimnego mleka aż powstanie gładka masa. Resztę mleka gotujemy, a gdy zaczyna wrzeć przelewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i czekamy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy kostkę masła i dodajemy do niego budyń i dalej ucieramy, aż do uzyskania jednolitego kremu.

Biszkopt smarujemy kremem, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Całość polewamy polewą.

 

Przepis na polewę:

15 dag margaryny

15 dag pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy aż składniki całkowicie się połączą. Trzeba jednak pamiętać, że polewy nie możemy zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − dziewięć =