17/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Śniadanie do łóżka – pancakes

2 min read

krusteaz-buttermilk-pancakesNa pewno słyszeliście o amerykańskich naleśnikach, czyli pancakes. Na sam ich widok zapewne nieraz leciała Ci ślinka. Jest wiele przepisów na to danie, ale nie wszystkie się sprawdzają. Przedstawimy Wam trzy banalne, ale za to przepyszne i sprawdzone propozycje!

W Polsce panckes tłumaczy się jako naleśniki. Mają podobne składniki, ale ich smak, forma zdecydowanie różnią się od polskiej wersji. Bardziej zbliżone są ku placuszkom. To głównie od dodatków zależy ich ostateczny wygląd. Tutaj można zaszaleć z fantazją, bo pasuje do nich wszystko począwszy od owoców, dżemów, kremów orzechowych, bakalii kończąc na jogurcie czy śmietanie.

Pancakes

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę, a później dodawaj po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy jajecznej wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i delikatnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

UWAGA! Do gotowej masy jajecznej możesz dodać pokrojone owoce, co sprawi, że pancakes będą jeszcze bardziej delikatne. Najlepiej w tej roli sprawdzą się banany, nektarynki, gruszki czy jabłka z cynamonem. Ułożone na talerzu możesz polać syropem klonowym lub przyozdobić dżemem.

 Pancakes z CiniMinis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 garści pokruszonych płatków CiniMinis
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Smaż na złoty kolor na maśle.

UWAGA! Ułożone na talerzu pancakes polej ulubionym sosem (np. czekoladowym lub karmelowym), przyozdób kleksem bitej śmietany i posyp pokruszonymi płatkami.

Pancakes w zdrowszej wersji

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 jajka
  • banan
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę. Smaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego.

UWAGA! Pancakes podawaj z jogurtem naturalnym i owocami.

P.S. Jeśli przygotujesz takie śniadanie, możesz dodać jego zdjęcie na Instagrama i nas oznaczyć!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 14 =