Muffinki à la bounty

http://foter.com/f/photo/3206303857/937f0ff366/

http://foter.com/f/photo/3206303857/937f0ff366/

Dni stają się coraz dłuższe, a zima, choć nie całkiem odeszła w zapomnienie, powoli ustępuje miejsca wiośnie. Już niedługo będzie można wybrać się na dłuższy spacer czy nawet wiosenny piknik. A na pikniku, jak wiadomo, poza dobrą pogodą najważniejsze jest jedzenie.

Tym razem mamy dla Was przepis, który sprawdzi się nie tylko na każdym wypadzie za miasto, ale też na popołudniowym spotkaniu z przyjaciółkami czy też niedzielnym podwieczorku u babci. Gwarantujemy, że każdy, kogo uraczycie muffinkami  à la bounty, będzie chciał jeszcze. I jeszcze. I jeszcze. Więc może lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję! 🙂

Składniki (na 12 muffinek):

Ciasto (spód)

80g gorzkiej czekolady

80g masła

½ szklanki cukru (ja zwykle daję trochę mniej)

2 jajka

2 łyżki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa (góra)

3 białka

¾ szklanki cukru

100g wiórków kokosowych (można dać więcej, np. 150g)

Nutella do posmarowania z wierzchu

Wykonanie:

1. Czekoladę łamiemy w kosteczki i roztapiamy razem z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej).

2. Dodajemy cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.

3. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną, gładką masę. Powoli dodajemy cukier, a na koniec wiórki kokosowe.

4. Przygotowujemy papilotki, do których przekładamy najpierw ciasto, a potem masę kokosową.

5. Pieczemy 15 – 18 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (aż do momentu, kiedy babeczki będą suche w środku).

Po ostygnięciu smarujemy z wierzchu Nutellą.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *