17/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Kolorowo i smacznie – dieta nowalijkowa

4 min read

sałatkaDieta nowalijkowa, inaczej wiosenna, to idealny i zarazem szybki sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów nagromadzonych zimową porą. Posiłki skomponowane z nowalijek, czyli młodych warzyw i owoców, ukazujących się po raz pierwszy wiosną, dodadzą nam także siły i energii. Przedstawiamy pomysł na odchudzanie w kolorowej i przepysznej odsłonie.

Przełom zimy i wiosny nie jest łatwy, zarówno dla osób starszych, jak i młodszych. Wiele z nich odczuwa zmęczenie, senność, obniżony poziom koncentracji i zniechęcenie do jakichkolwiek aktywności. Spowodowane jest to wiosennym przesileniem. Taki stan można zwalczyć odpowiednio dobraną dietą, zawierającą mnóstwo witamin i minerałów, która doda witalności i optymizmu, a dodatkowo pomoże w przyjemny sposób osiągnąć zgrabną sylwetkę jeszcze przed okresem wakacyjnym.

Na początek przedstawiamy podstawowe zasady diety wiosennej, które warto poznać i zapamiętać:

1. Jemy pięć razy dziennie
2. Staramy się zaspokoić zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie do 1500 kalorii w ciągu dnia.
3. Staramy się utrzymać identyczne pory posiłków, przy czym ostatni z nich jemy nie później niż o godz 19.
4. Przygotowujemy sobie plan diety, czyli rozpisujemy dania na kolejne dni, co ułatwia konsekwencję w utrzymaniu diety oraz urozmaica nasze menu.
5. Pijemy 2 litry wody dziennie.
6. Kategorycznie odstawiamy słodycze.
7. Na listę zakupową wpisujemy przede wszystkim nowalijki.
8. Z bogatej oferty nowalijek wybieramy wszystkie składniki, które nam smakują, nie zmuszamy się do zjedzenia składników przez nas nielubianych. Gwarantuje to wytrwanie w diecie do końca.
9. Dieta wiosenna może być stosowana nawet przez kilka tygodni.
10. Dieta niewskazana jest dla kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży, ponieważ akurat te grupy potrzebują o wiele większego zastrzyku energii.

Kiedy znamy już dekalog wiosennego menu, należy sporządzić listę zakupów. Znajdą się na niej przede wszystkim warzywa: rzodkiewki, szczypiorek, sałata zielona, ogórki świeże, pomidory, papryka, kiełki, koperek, seler, młode buraczki, natka pietruszki, cykoria, kalafior, kalarepka, cebulka. Warto kupić także owoce: banany, jabłka, mandarynki. Niezbędna jest także oliwa z oliwek, lekki nabiał, mięso i wędliny drobiowe, ryby, ciemne pieczywo, ryż.

warzywaNowalijki można łączyć ze sobą wedle uznania, ponieważ słyną z tego, iż są niesamowitym źródłem witamin i wartości odżywczych. Oto kilka przykładów:
Rzodkiewka – zawiera wiele witamin i minerałów, dzięki niej zapobiegamy pojawianiu się zmarszczek i wypadaniu włosów.

Szczypiorek – poprawia przemianę materii w organizmie, zawiera karoten, mikroelementy, witaminy. Działa także bakteriobójczo.

Sałata – zawiera wiele błonnika wspomagającego odchudzanie. Łagodzi objawy cukrzycy, oczyszcza i odświeża organizm.

Pietruszka zielona– w jej skład wchodzą minerały, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz witamina C. Osoby, mające problem z nieświeżym oddechem, mogą żuć zieloną pietruszkę, która niweluje tę dolegliwość.

Buraki- zawierają kwas foliowy oraz mnóstwo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas i sód. Wspomagają układ krwionośny

Cykoria – jest źródłem fosforu, witaminy B1 i B2. Dobrze wpływa na nerki i trawienie.

Kalarepa – zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne. Jest źródłem izotiocyjanów i indoli – substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów.

Jeżeli nie macie  kulinarnej weny, która doradzi jak skomponować wiosenne menu, podpowiemy jakie posiłki możecie jeść w pięciu porach dnia: śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji.

ŚNIADANIA:
1. Bułka grahamka posmarowana białym serkiem light z sałatą, szynką drobiową, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem.
2. Pokrojone i wymieszane składniki ułożone na pełnoziarnistym chlebie :trzy listki cykorii, pół papryki, szczypiorek, natka pietruszki, młoda cebulka, mała kalarepka, przyprawy i serek biały light.
3. Jogurt light wymieszany z jednym plastrem ananasa, łyżką rodzynek, małą łyżeczką nasion sezamu i dwoma suszonymi morelami. Do tego jedna kromka ciemnego pieczywa z suszoną śliwką.
4. Pasta z jajka ugotowanego na twardo, kilku rzodkiewek skrojonych w kostkę, żółtej małej papryki i świeżego ogórka, doprawiona szczypiorkiem i koperkiem. Podawana na grahamce.

sandwichII ŚNIADANIA
1. Pokrojone w kostkę 2 pomidory, papryka, kilka rzodkiewek i młoda cebula zalana szklanką kefiru.
2. Seler naciowy, świeży ogórek i kilka rzodkiewek pokrojone w kostkę z dodatkiem łyżki kukurydzy. Całość wymieszana i polana jogurtem naturalnym.
3. Dwie marchewki posypane cynamonem i zapieczone kilkanaście minut w wysokiej temperaturze w piekarniku.
4. Jogurt z nasionami zbóż z pokrojonym w kostkę jabłkiem.

OBIADY
1. Zupa z młodych warzyw: marchewki, pietruszki selera, 1/3 skrojonego pora, brokułów, kalafiora, zielonego groszku i koperku z makaronem.
2. Pieczona ryba, np. łosoś z ugotowanym młodym szpinakiem i kalafiorem wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i natki pietruszki.
3. Spaghetti w wersji light z piersią z kurczaka, świeżymi pomidorami, czosnkiem, czerwoną papryką i pieczarkami podsmażonymi na oliwie z oliwek. Makaron musi być pełnoziarnisty.
4. Ugotowany filet z kurczaka z brokułami, marchewką i skrojonym dużym pomidorem. Udekorowany szczypiorkiem i cykorią.

PODWIECZORKI
1. Małe jabłko pokrojone w kostkę i zalane szklanką ciepłego kisielu.
2. Koktajl z kefiru i banana.
3. Twarożek light z cynamonem i płatkami migdałowymi.
4. Trzy mandarynki

KOLACJE

1. Młode buraczki gotowane i pokrojone w plasterki wraz małą papryką i fasolką białą konserwową, skropione oliwą z oliwek
2. Ugotowane w mundurkach ,cztery małe ziemniaki z dodaną łyżeczką masła, szczyptą soli i koperkiem. Do tego szklanka kefiru.
3. Kromka ciemnego pieczywa z wędzona rybą, zielonym ogórkiem, sałatą i rzodkiewką.
4. Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka z dodatkiem oliwy z oliwek.

Kiedy astronomiczna wiosna tuż tuż, warto przygotować się do niej i wprowadzić do naszych kuchni sporo koloru i witamin. Życzymy wytrwałości w diecie. Myślimy że nie będzie trudne, biorąc pod uwagę tak przepyszne menu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 3 =